Visszaállították a hadkötelezettséget, menekülnek a férfiak Litvániából


Algirdas Butkevicius litván miniszterelnök nem tartja kizártnak, hogy az általános hadkötelezettség újbóli bevezetése miatt nőtt meg hirtelen a kivándorlás az országából.

Butkevicius egy rádióinterjúban arra a jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy a hadköteles fiatal férfiak egy része azután utazott külföldre, hogy megkapta a sorozást megelőző egészségügyi vizsgálatra szóló behívót.
Statisztikai adatok szerint idén 27 százalékkal nőtt a kivándorlók száma a tavalyi évhez képest. A 3,5 millió lakosú balti köztársaságot mintegy negyvenezren hagyták el – nagyjából ennyi lakosa van Marijampolénak, az ország hetedik legnagyobb városának.

Vilnius a megnövekedett orosz katonai fenyegetettségre hivatkozva márciusban állította vissza a sorkatonai szolgálatot ideiglenes jelleggel, öt évre. A 19-26 éves férfiakat hívják be kilenchónapos fegyveres szolgálatra, évente 3-3,5 ezer sorkötelest. Öt év alatt így 16 ezer tartalékost képeznének ki. Egyes katonai egységeknél az állások csaknem kétharmada betöltetlen, és a hadkötelezettség visszaállításától ennek a problémának az orvoslását is várják.

Az általános hadkötelezettséget 2008-ban szüntették meg Litvániában, négy évvel az ország NATO-csatlakozása után.
mti