20%-al csökkent az ukrán háztartások és ipari üzemek gázfogyasztása


2105 január-október hónapok között az ipari üzemek 24.1%-al kevesebb gázt igényeltek, mint az előző év hasonló időszakában, az állami intézményeknél ez a mutató 21.5%-os. A teljes fogyasztást tekintve, az ipari és magánfelhasználás 20%-os csökkenése figyelhető meg a jelzett időszakban, beleértve a hőerőműveket és a kommunális szolgáltatókat is.

„A gázszállító vállalatok pénzügyi kinnlevőségei is tekintélyesek, összesen 36 milliárd hrivnya a fenn említett fogyasztók tartozása, a fizetési fegyelem a lakosság körében 73%-os értéket ér el, míg az ipari területen 88.1%-os a kifizetett számlák aránya. A csökkenő fogyasztás oka a gázárak jelentős emelkedése, a lakosság jelentős része a házak és lakások fával történő fűtésére állt át, sokan visszatértek apáik és nagyapáik jól bevált kemencéihez és vaskályháihoz” – elemezte a helyzetet Valentyin Zemljanszkij energetikai szakértő.

Ukrajna jelenlegi gázkészlete 17 milliárd köbmétert tesz ki, amely nem elégséges egy közepesen hideg tél esetén az ország energetikai biztonságának megőrzéséhez, ehhez minimum 19 milliárd köbméternyi gázra lenne szükség, ám Kijev rendszertelenül vásárol nyugati szállítóktól és Oroszországtól is, szűkös pénztartalékai miatt. Jelenleg Oroszország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország szállít Ukrajnába gázt.