Az Ungvári járásban a KMKSZ a Baloga-párttal állhat össze


Első nekifutásra nem sikerült elnököt választania az új összetételű Ungvári Járási Tanácsnak.

Az alakuló ülésen történtekből leszűrhető, hogy nagyon feszült lesz a légkör az önkormányzati testületben. Hivatalosan még semmilyen koalíció nem jött létre, de az elnökre tett javaslatok alapján kezd kikristályosodni, ki kivel köthet szövetséget.

Az Ungvári járásban a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt nyerte meg a választást a szavazatok 22 százalékának megszerzésével. A KMKSZ-nek nyolc képviselője van a 36 tagú tanácsban, azaz a magyar párt rendelkezik a legnagyobb frakcióval. A Jedinij Centr (JC) 7, a Vidrodzsennya 6, a Szolidaritás 5, az Ellenzéki Blokk és a Radikális Párt 4-4, a Batykivscsina 2 mandátummal rendelkezik.

Az elnöki posztra két jelölés érkezett. A KMKSZ szövetkezve a JC-val és a Batykivscsinával Mihajlo Fedinecet, a testület korábbi vezetőjét támogatta. Rá 16 voks érkezett. A többi erő Ruszlan Csornakot, az egykori Régiók Pártja járási közigazgatási elnökét favorizálta. A rá leadott 17 szavazat is kevésnek bizonyult, így megismétlik a választást. 19 támogatói szavazat szükséges. Amennyiben nem változnak az első szavazásnál észlelt szövetségek, akkor bizony patthelyzet alakul ki a tanácsban, s az működésképtelen lesz.

A KMKSZ listájáról ők jutottak be az Ungvári Járási Tanácsba: Balogh Lívia, Andrejcsák-Tóth Anett, Kántor József, Hidi László, Györke Róbert, Orbán István, Mackó István és Bujdosó Erzsébet.

Magyarok viszont ennél többen is vannak, mert az ukrán pártok listáin többen is bekerültek. A JC 7 képviselőjéből három is magyar: Györke Viktor (Tiszaágtelek), Vetrovszki Melinda (Szürte), Gazda Róbert (Helmec). A Szolidaritásnál a homoki Komonyi Erika és a császlóci Ceber Roland magyarok, valamint a koncházai Bodnár József, a listavezetőjük.

Az Ellenzéki Blokk listájáról lett járási képviselő a szürtei Jáckiv Tibor.