Munkácsi lövöldözés: a destabilizáció volt a cél


A július 11. munkácsi konfliktus hátterében nem a csempészüzlet újrafelosztása, hanem a vidék destabilizálása állhatott – állítja Valerij Packan, a véres lövöldözés ügyében létrejött ideiglenes parlamenti vizsgálóbizottság egyik tagja. A parlamenti képviselő szerint a megelőzhető lett volna konfliktus.

„Érthetetlen, hogy miért pont az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai igazgatóságának helyettes vezetője és Viktor Baloga parlamenti képviselő alkudozott a szélsőséges szervezet fegyvereseivel? Pénzszállító autókkal menekítették ki a Jobb Szektorosokat, melyek később az Andrij Baloga tulajdonában lévő Scsodnya bevásárlóközpont parkolójában álltak. Amennyiben Viktor Malikov, az SZBU helyettes vezetője nem repül ide, akkor kialakulhatott volna egy a kelet-ukrajnaihoz hasonló helyzet Kárpátalján is.

Több Jobb Szektoros egység is ide utazott volna. Lehet, hogy a vezetőség tudott erről, nem kizárt, hogy valaki a destabilizációval játszadozott. Szerintem ez utóbbi állhatott az egész konfliktus hátterében, nem hinném, hogy a csempészüzlet újrafelosztása vezetet a lövöldözéshez” – mondta Valerij Packan.