Belgium kész harcolni a dzsihádisták ellen


Három embert tartóztattak le Brüsszelben, akiknek közül lehet a párizsi terrortámadáshoz.

Felfegyverzett belga rendőrök szálltak ki délután Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületébe. A párizsi terrortámadásokban használt egyik autóban ebből a kerületből származó parkolójegyet találtak. A tűzszerészekkel kiszálló rendőrök végül három embert helyeztek letartóztatásba az ügyészség közleménye szerint.

A belga miniszterelnök azt is bejelentette, hogy egyikük a gyanú szerint pénteken ott volt Párizsban, a letartóztatottak személyazonosságáról azonban nem árultak el többet. A fekete Volkswagen Polo márkájú kocsit egy francia állampolgárságú férfi bérelte ki. Őt egy közúti ellenőrzés során tartóztatták le három társával együtt.

A sikeres razziák után Charles Michel belga miniszterelnök a francia nyelvű közszolgálati rádió és tévé esti híradójában jelentette be, hogy az Európa és a szabadság elleni támadás arra készteti a kormányt, hogy szembeszálljon a fenyegetéssel.
A miniszterelnök elmondta, hogy a belga biztonsági erők teljes állománya már egy éve megerősített szolgálatban van. Michel azt tartja fontos kérdésnek, hogy miért alakultak ki a francia és belga dzsihádista csoportok.

A közszolgálati televízió információi szerint háromra emelkedett a belga halálos áldozatok száma a Párizsban pénteken elkövetett terrortámadásokban.

mti