Elszabadult a terror Párizsban, lezárják Franciaország határait


Több mint százötven ember vesztette életét Párizsban péntek este, miután összehangolt terrortámadás érte a várost. A támadások a francia-német barátságos mérkőzés alatt kezdődtek és rövid idő alatt zajlottak le. A stadion helyszínének közeléből robbanásokat, míg több belvárosi helyszínen lövöldözéseket jelentettek. A legtöbben egy koncertteremben haltak meg, ahol a terroristák válogatás nélkül kezdtek lövöldözni, majd túszokat is ejtettek. A határokat lezárták, erre a második világháború óta nem volt példa. A francia elnök szükségállapotot hirdetett, a hadsereget mozgosították, Párizsban kijárási tilalom van érvényben. Egyelőre senki nem vállalta a támadást, de az interneten a dzsihádisták ünnepelnek – számol be a Magyar Hírlap.

Soha nem tapasztalt mértékű terrotámadás zajlik. Több tucatnyian haltak meg, sok a sebesült, rettenetes a helyzet” – kezdte drámai hangú beszédét Francois Hollande francia elnök, aki bejelentette, hogy rendkívüli állapotot rendelt el az egész országban, és mozgósította a hadsereget is. Ezen felül a határokat is lezárták, amelyre a második világháború óta nem volt példa.

A párizsi rendőrség mindenkitől azt kérte, hogy maradjon otthon vagy bármilyen más biztonságos, zárt helyen. Az üzleteket pedig arra szólították fel, hogy annyi embernek nyújtsanak menedéket, amennyinek csak tudnak. Párizsban a taxisok ingyen viszik az utasokat. A városlakók sokkos állapotban vannak, mindenkit teljesen váratlanul ért ez a példanélküli támadássorozat, amely mellett az év eleji Charlie Hebdo elleni merénylet eltörpül.

A jelentések három robbantásról – vélhetően öngyilkos merényletekről van szó – is beszámoltak, amelyek a francia–német meccsnek otthont adó Stade de France közelében történtek. Biztonsági okokból kimenekítették Francois Hollande francia köztársasági elnököt, aki a lelátón foglalt helyet a mérkőzésen. A mérkőzésről legalább egy félórán át nem engedték ki az embereket, akik a pályán kóboroltak.

2015-11-13T222859Z 641250646 GF20000058437 RTRMADP 3 FRANCE-SHOO

Lövöldözésekről számoltak be több belvárosi kerületből is, ahol a terroristák éttermekre lőttek, de részletek nem ismertek. A legtöbb áldozatot követelő támadás az egyik belvárosi koncertteremben történt, ahol egy kaliforniai metál együttes játszott. Túlélők elmondása alapján a koncert közepén két-három férfi jelent meg a teremben, akik válogatás nélkül, minden szó nélkül lövöldözni kezdték a tömeget. Töltöttek-lőttek, töltöttek-lőttek, állították többen is a CNN hírcsatornának. Később túszokat is ejtettek.

A hírügynökségek szerint a támadások elkövetésével gyanúsított öt terroristát lelőttek a hatóságok.