Nyolcra nőtt a szlovákiai helikopterbaleset áldozatainak száma


Két újabb holttestre bukkantak a Kelet-Szlovákiában katasztrófát szenvedett ukrán helikopter lezuhanásának helyszínén.

A Szabolcs Online információ szerint a roncsok és a holttestek megtalálása óta bebizonyosodott, hogy az ukrán felségjeleket viselő Mi-2-es polgári rendeltetésű helikopter szerdára virradó éjjel lépett be engedély nélkül a szlovák légtérbe. A légi jármű – eddig ismeretlen okokból – még aznap hajnalban a földnek csapódott az ukrán-szlovák határtól mintegy 35 kilométerre, a szlovákiai Nagymihály (Michalovce) térségében fekvő Kisszeretva (Stretavka) közelében.
A roncsokat a rossz látási körülmények miatt csak pénteken találták meg a szlovák határvédelmi hatóságok.

A katasztrófa helyszínén előbb hat holttestet találtak. Két további ember maradványai szombaton kerültek elő – meg nem erősített források szerint a közelben folyó Ung medrében találtak rájuk. Az egyikük a pilóta lehetett.

Egyelőre annyit tudni, az ukrán állampolgárságú pilótán kívül még öt férfi és két nő volt a fedélzeten. Azonosításuk még nem fejeződött be. A helyszínen arab nyelvű személyi okmányokat találtak, melyek alapján az utasok feltehetően afgán állampolgárok lehettek.
A nyomozás érdekeire hivatkozva a szlovák és ukrán hatóságok egyelőre nem közölnek részleteket a helikopter tulajdonosáról. Az viszont egyre bizonyosabb, hogy az utasai illegális bevándorlók voltak. A helyszín tüzetes átfésülése jelenleg is tart, miután a roncsok közel 10 hektáros területen szóródtak szét.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter bejelentette, hogy tekintettel a szlovák-ukrán határ különböző légi járművek általi egyre gyakoribb megsértésére, a zöldhatár védelmének megerősítése céljából rövidesen speciális légvédelmi eszközöket – elsősorban légtérfigyelő rendszereket – telepítenek a térségbe.