Eb-pótselejtező: Magyarország kettős győzelemmel kint van az Eb-n!


1972 után először jutott ki az Európa-bajnokságra a magyar válogatott, amely a Norvégia elleni Eb-pótselejtező visszavágóját is megnyerte vasárnap este a budapesti Groupama Arénában, így kettős győzelemmel és 3-1-es összesítéssel megnyerte a párharcot. Priskin bombájára és egy öngólra Henriksen válaszolt a hajrában, a magyar nemzeti csapat pedig 29 év után ismét kijutott egy nagy tornára!

Több szempontból is történelmi jelentőségű mérkőzés volt ez, hiszen Király Gábor 101. alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban, ezzel beérte az eddigi csúcstartó Bozsik Józsefet. Az első mérkőzéssel ellentétben ezúttal nem kellett hatalmas bravúrt bemutatnia rögtön az elején, sőt az első 13 percben egyetlen nagyobb helyzetet sem láttunk.

De aztán elérkezett a 14. perc! Kádár Tamás indította hosszú passzal a bal oldalon meglóduló Priskin Tamást, aki befelé húzott, kicselezte védőjét, majd jobbal 15 méterről kilőtte a kapu bal felső sarkát. Védhetetlen találat volt (1–0)!
A gól után visszaállt a magyar válogatott, de a norvégok nem igazán tudtak mit kezdeni mezőnyfölényükkel. Nem voltak persze teljesen veszélytelenek, a 27. percben például Haitam Aleesami került oda a magyar kapu elé, de Király Gábor résen volt, megúsztuk szöglettel.

Az utolsó negyedórában kétszer is közel álltunk a gólhoz, előbb Lovrencsics Gergő fejelt mellé Kleinheisler László fordítása után, majd szintén Kleinheisler passzával Priskin került helyzetbe, ám nem passzolt a középen üresen érkező Dzsudzsák Balázshoz, lövését blokkolták.
A norvég kezdőcsapatba bekerülő Martin Ödegaard nem villogott az első félidőben, kis híján mégis gólpasszt jegyezhetett: a szünet előtti utolsó szöglete után Even Hovland a bal oldali kapufa tövére fejelt.

Ödegaardnak ez volt az utolsó említésre méltó megmozdulása, a szünetben ugyanis lecserélte Per-Mathias Högmo, aki egy másik cserét is végrehajtott ekkor, míg nálunk Elek Ákost Pintér Ádám váltotta.

A második játékrész elején nagyon beszorítottak minket a vendégek, ám sikerült ezt az időszakot átvészelnünk. Olyannyira, hogy az 58. percben már azon bosszankodhattunk, hogy nem 2–0-ra vezetünk, hiszen Dzsudzsák Balázs amolyan robbenes csavarásánál a léc mentette meg a norvégokat. Az utolsó húsz percbe fordulva ismét Dzsudzsák alakított ki magának lövőhelyzetet, de 17 méteres próbálkozását Örjan Nyland nagy vetődéssel hárította.
Nem sokkal később Királyon volt a sor, Marcus Pedersen közeli lövésébe vetődött bele, ez is hatalmas helyzet volt.

A csereként beálló Böde Dániel sem akart a háttérben maradni. A Fradi csatára előbb a nyakánál fogva szó szerint eldobta Hovlandot, amiért sárga lapot kapott, két perccel később viszont sokkal építőbb jellegű megmozdulása volt. Dzsudzsák szögletére érkezve megcsúsztatta a labdát, amely ezután Markus Henriksen lábáról a kapufára, onnan a kapusra, róla pedig a kapuba pattant. Öngól! (2–0)

Örömmámorban úszott a stadion és a játékosok is, talán emiatt csökkent kissé a koncentráció, Norvégia ugyanis gyorsan szépíteni tudott az imént még balszerencsés Henriksen találatával (2–1). Ennél többre azonban nem telt a vendégek erejéből, 2–1-re nyertünk, 1986 után ismét nagy tornán vehet részt a magyar válogatott!

Az Európa-bajnokság csoportjait december 12-én sorsolják Párizsban.