Franciaország elindította bosszúhadjáratát az Iszlám Állam ellen


A francia légierő húsz bombát dobott le az Iszlám Állam dzsihadista szervezet székhelyén, Rakka városában. A tíz bombázó egy parancsnoki központot és egy kiképző tábort is megsemmisített – közölte vasárnap este a francia védelmi minisztérium – közölte a vg.hu.

“Az első megsemmisített célpontot az Iszlám Állam parancsnoki központként, dzsihadisták toborzóhelyeként és fegyverraktárként használta. A második célpont terroristák kiképzőtábora volt” – olvasható a tárca közleményében.

A bombázók az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában szálltak fel. A védelmi minisztérium szerint a francia felderítő repülések során előzetesen azonosított célpontok ellen az amerikai erőkkel összehangolva hajtotta végre a francia légierő a támadást.

A közleményben nem szerepel, de a hadművelet egyértelmű válasz a pénteken Párizsban végrehajtott 129 áldozattal járó merényletsorozatra, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára.

Francois Hollande francia államfő még azelőtt, hogy a terrorszervezet kiadta volna az erről szóló közleményét, a merényletsorozatot “egy dzsihadista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett háborús tettnek” nevezte, amely ellen Franciaország “kíméletlenül fel fog lépni bel- és külföldön”.

A 24.hu információi szerint a 27 éves Abdelhamid Abaaoudot azonosíthatták a francia hatóságok a merényletsorozat szervezőjeként és felügyelőjeként. A francia RTL rádió szerint a nyomozók a 27 éves, belga állampogárt, Abdelhamid Abaaoudot azonosították a terrorcselekmény szervezőjeként és felügyelőjeként.

A terroristát az Iszlám Állam szír sejtjének legbrutálisabbjaként tartják számon, januárban már feltűnt a neve a hatóságok előtt egy másik merénylettel kapcsolatban.

Abdelhamid Abaaoud