Három katonát ölt meg egy távirányított akna Kelet-Ukrajnában


Három ukrán katona életét oltotta ki egy rádióvezérléssel távirányított akna Kelet-Ukrajnában – közölte hétfői kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője – közli az mti.

Az eset Luganszktól mintegy 70 kilométerre nyugatra fekvő Zolote falu közelében történt. A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleménye szerint vasárnap este is folytatódtak a felkelők támadásai a front menti katonai állások ellen. Helyi idő szerint délután hat órától kora reggelig a felkelő erők összesen 16-szor sértették meg a tűzszünetet. Donyeck környékén gránátvetőkkel és kézi lőfegyverekkel nyitottak tüzet. A jelentés szerint ezek nem célzott lövések voltak, hanem támadást akartak kiprovokálni.

A Luganszktól nyugatra lévő Novotoskivszke településnél és Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupoltól keletre lévő Sirokine falunál célzott lövéseket adtak le az ukrán katonai állásokra akna- és gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal, valamint kézi fegyverekkel.

A DNR viszont azzal vádolta hétfőn az ukrán fegyveres erőket, hogy 80, illetve 120 milliméter kaliberű aknákat lőttek ki a megyeszékhely északi peremvidékére. Védelmi minisztériumuk szóvivője, Eduard Baszurin hétfői sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az ukrán hadsereg 322 darab haditechnikai eszközt – harckocsikat és egyéb páncélozott járműveket, valamint tüzérségi fegyvereket – csoportosított át a frontvonal menti térségbe. Ezen belül 173 darab olyan fegyvert – köztük Grad rakétasorozat-vetőket -, amelyek a minszki megállapodások alapján nem lehetnének a szemben álló felek közötti 30 kilométer széles ütközőzónában.

A Reuters-ra hivatkozva az Index írja, hogy az ukrán vezetés ismét tüzérséget telepítene a frontvonalra.

„Ha a konfliktus tovább eszkalálódik, ismét bevetjük a tüzérséget a katonáink és embereink megvédésére” – közölte Adrij Liszenko, az ukrán hadsereg szóvivője. A referens elmondta: a felkelők tüzérségi tűz alá vették az állásaikat, ezt pedig a jövőben viszonozni fogják.

.