Putyin kedvező ajánlatot tett Ukrajnának


Oroszország kész átstrukturálni Ukrajna decemberben lejáró 3 milliárd dolláros adósságát – közölte a G-20 ülésen újságírókkal Vlagyimir Putyin. A részletes feltételek egyelőre nem ismertek, de ha sikerül megállapodni, akkor Ukrajna megúszhatja az államcsődöt.

Az orosz fél egy átstrukturálási ajánlatot tett Kijevnek, melynek 2016-18 között évente egy-egy milliárd dollárt kellene visszafizetnie a most decemberben lejáró 3 milliárd dolláros adósságból. Az orosz elnök szerint Moszkva javaslata értelmében az idén semmit nem kellene fizetnie Ukrajnának, Putyin kiemelte, hogy az ajánlatuk jobb feltételeket tartalmaz Ukrajna szempontjából, mint az IMF átstrukturálási ajánlata. Ugyanakkor az orosz elnök hozzátette, hogy országa garanciákat vár az Egyesült Államoktól és az EU-ról arra, hogy Ukrajna visszafizeti majd adósságát.

Ha összejön a megállapodás, akkor az utolsó komoly akadály is elhárul azelől, hogy Ukrajna megússza az államcsődöt. A magánhitelezőkkel ugyanis már a nyáron sikerült megegyezni egy átütemezésről és adósságleírásról. Az utóbbi hetekben azonban az oroszok elutasították a hasonló kezdeményezést, így decemberben csődbe mehetett volna Ukrajna.

mti