Újabb ter­ror­tá­ma­dá­sok sújt­hat­ják Eu­ró­pát!Ezt hét­főn je­len­tette be a fran­cia mi­nisz­ter­el­nök, aki sze­rint a szél­ső­sé­ge­sek to­vábbi ter­ror­tá­ma­dá­sokra ké­szül­nek Fran­cia­or­szág­ban és Eu­rópa más or­szá­ga­i­ban is – közölte a ripost.hu.

Rescuers evacuate people following an attack in the 10th arrondissement of the French capital Paris, on November 13, 2015. At least 18 people were killed as multiple shootings and explosions hit Paris, police said. Police also said there was an ongoing hostage crisis in the Bataclan a concert hall in the French capital. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Egy belga állampolgárságú férfi, név szerint Abdelhamid Abaud volt a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója, ezt az RTL párizsi rádióállomás jelentette hétfőn. Manuel Valls francia miniszterelnök ugyanennek a rádiónak nyilatkozva arra figyelmeztetett: a hatóságoknak tudomásuk van róla, hogy szélsőségesek

további terrortámadásokra készülnek Franciaországban és Európa más országaiban az elkövetkező napokban-hetekben. A francia hírszerzés nyár óta több támadást hiúsított meg – tette hozzá.

Anglia is felkészül

A párizsi merényletek miatt pedig a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását is jelentősen bővítik, ezt a brit kormányfő jelentette be hétfőn. David Cameron közölte: a brit elhárító szolgálatok az elmúlt fél évben hét nagy-britanniai terrortámadást hiúsítottak meg.
A kormány bejelentése szerint a brit elhárítás, a külső hírszerzés és a főleg lehallgatásokra szakosodott kommunikációs figyelőszolgálat összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál jelenleg nem egészen 13 ezren dolgoznak.