Visszaállíthatják a határellenőrzést a G20-országokban


A határellenőrzés és biztonsági légvédelmi intézkedések bevezetéséről állapodtak meg a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 államok vezetői a párizsi terrortámadás után nem sokkal – állítja a Reuters a találkozón született nyilatkozattervezetet látva – írta az mti.

A terrorizmus elleni összefogást szorgalmazták a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői a törökországi Antalyában vasárnap megkezdődött csúcsértekezletükön, amelyre rányomta bélyegét a péntek esti, 129 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat. A Törökországban ülésező vezetők szörnyűnek nevezték a történteket, és azt ígérték, egységesek maradnak a terrorizmus elleni küzdelemben – idézi a BBC a nyilatkozattervezetet. A végleges dokumentumot vasárnap hozzák nyilvánosságra – közölte a Reuters.

A csúcsértekezletet homlokterében eredetileg a fenntartható fejlődés kérdései álltak volna, de az első nyilatkozatokból ítélve a párizsi merényletek némileg felülírták az eredeti elképzeléseket, mert jószerivel minden államfő mondandójában a terrorizmus elleni közös fellépés szükségességét domborította ki. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, hogy a párizsi merényletek nyomán sem kell változtatni az EU menekültpolitikáján.

Recep Tayyip Erdogan török államfő Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozva úgy fogalmazott, hogy “közös platform megteremtésére van szükség a terrorizmus elleni harchoz”. Később, Barack Obama amerikai elnökkel folytatott megbeszélései után Erdogan azt hangoztatatta, hogy a párizsi, az ankarai és a máshol végrehajtott merényletek azt jelzik, hogy a világ “kollektív biztonsági kockázattal” áll szemben, a csúcstalálkozó résztvevőinek pedig határozott üzenetet kell megfogalmazniuk a terrorizmus elleni harcról.

Barack Obama az Iszlám Állam dszihadista szervezet felszámolására irányuló erőfeszítések megkétszerezését ígérte. “Megkétszerezzük erőfeszítéseinket az (IÁ elleni) koalíció más országaival együtt, hogy szavatoljuk a békés átmenetet Szíriában és felszámoljuk az Iszlám Államot” – mondta az amerikai elnök, miután tárgyalt az értekezlet vendéglátójával. Obama szerint az IÁ által felvállalt párizsi merényletek a civilizált világ elleni támadások voltak. Ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni Franciaországgal a felelősök kézre kerítése és bíróság elé állítása érdekében.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter Antalyiában azt mondta az AFP hírügynökségnek: Franciaország azt várja, hogy a G20-ak állam- és kormányfői konkrét döntéseket hozzanak a terrorizmus finanszírozása elleni harchoz.

Mégis tartott megbeszélést Obama és Putyin
Mégis tartott kétoldalú megbeszélést Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport törökországi csúcstalálkozójának szünetében vasárnap délután Antalyában. A két ország és a két vezető viszonya meglehetősen fagyos, mivel számos nézeteltérés feszül közöttük. Eredetileg nem is terveztek kétoldalú tárgyalást, de végül a munkaebédet kihasználva félrehúzódtak egy sarokba, ahol több mint húsz percig beszélgettek. A megbeszélésen a két elnök mellett Susan Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó és Putyin egyik tanácsadója vett részt. A két elnök egymással szemben ült és egymáshoz közel hajolva beszélgetett. A beszélgetés tartalmáról egyelőre egyik fél sem közölt semmit. Putyin és Obama korábban már kezet fogott és pár szót váltott egymással a csúcstalálkozó résztvevőit megörökítő fotó készítése előtt.