Autóalkatrészből műalkotás


Az ungvári Ivan Jacola autószervizt és bontót üzemeltet. Naponta több tucat autó fordul meg a műhelyében így az évek során az udvaron rengeteg felesleges alkatrész gyűlt össze. Ami másoknak fölösleges hulladék, neki ihletadó alapanyagul szolgált.

Jacola képzettsége szerint művész és festeni is szeret. Nemrég egy medvét épített a szerviz udvarán összegyűlt fémhulladékból.

„Az ötlet az enyém volt. Úgy alakult, hogy Szerhij Ratusnyák a polgármestersége idején rengeteg medvét helyeztek ki Ungváron és nekem is jutott egy belőle. Természetesen autószerelőnek volt ábrázolva. Aztán alkatrészekből csináltam egy kerítést és egy kutyát is összehoztam, akkor jutott az eszembe a medve ötlete” – mondta Jacola.

A vasmedvét hárman építették: Jacola, Vaszil Olasin építész és a szerviz egyik alkalmazottja. Négy hónapba telt, míg végül elkészült a fémóriás. Minden egyes része autóalkatrész. Ügyeltek arra, hogy minden egyes része tökéletesen passzoljon egymáshoz.

„A medve a kárpátaljai ruszinok ősi szimbóluma. Az értéke abban rejlik, hogy a saját lábian áll. A súlypontját úgy számoltuk ki, hogy ne dőljön el. A lába és a karja tömör, a „mackó” teste üreges. Az összsúlya nagyjából 700-800 kilogramm lehet, de ha teljesen feltöltöttük volna, akkor két tonnát nyomna” – mesélte az alkotó.

A kétméteres medve jelenleg a szerviz vendégeit fogadja és a tulajdonosa szavai szerint tízezer dollárért sem válna meg tőle.