Még tart a merénylő utáni hajsza


Szíriában tervezték meg és Belgiumban készítették elő a párizsi merényleteket. A 129 halálos áldozatot követelő terrortámadások elkövetői szinte mind az Iszlám Állam oldalán harcoltak, majd annak ellenére képesek voltak visszatérni Európába, hogy elvileg megfigyelték őket a titkosszolgálatok.

Egy belgiumi, az Iszlám Államhoz lojális terroristasejt tervezte meg és követte el a pénteki párizsi merényleteket. Erre annak ellenére voltak képesek, hogy a csoportot januárban a belga hatóságok megkísérelték felszámolni, 13 embert le is tartóztattak, akik a gyanú szerint a terroristasejt tagjai voltak.

Eddig a hatóságok hét terroristát azonosítottak, a többségük még pénteken életét vesztette (öngyilkos merénylőként, vagy a rendfenntartók lőtték le őket), egyiküket a merényletet követő razzia során kapták el. A hat ismert elkövető azonban valószínűleg nem a teljes szervezet.

A csoport vezetője, úgy tűnik, most is elkerülte a hatóságokat, a gyanú szerint már Szíriában van, az Iszlám Állam harcosaival. A többi elkövető szinte mindegyike az Iszlám Állam oldalán harcolt, ez alapján szinte biztosra vehető, hogy nem az al-Kaida, hanem az Iszlám Állam áll a merényletek mögött. Az egyik terrorista apjával a Le Monde még a támadások előtt interjút készített – az idős férfi arról beszélt, hogy hiába próbálta hazahívni az Iszlám Államhoz csatlakozott fiát. Az elkövetők mindegyike húszas éveiben járó férfi, a legfiatalabb közülük alig múlt 20 éves, és egy kivételtől eltekintve mindegyikükről tudható, hogy francia vagy belga állampolgárok.

A Guardian szerint Szíriában lehet a párizsi merényletek értelmi szerzője, Abdelhamid Abaaoud. A 27 éves, belga állampolgárságú, marokkói származású férfi korábban Brüsszelben élt, az eddigi információk alapján itt tervelték ki a párizsi terrorakciókat. A rendőrség szerint ő volt a belgiumi terroristasejt vezetője, és nem is a párizsi támadás volt az első próbálkozása, köze lehetett az áprilisban, egy Párizsba tartó vonaton megkísérelt merénylethez.

Forrás: Origo