Radnótis akcióprogram Kárpátaljáért


A Határtalanul Program keretében a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium vendégeként az őszi szünetben városunkban tartózkodott a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola 32 fős csoportja.

A két iskola közötti ismeretség 2010-ben kötődött egy kárpátaljai tanári látogatás alkalmával – tudtuk meg Gál Béla igazgatótól és Csányi Sándor szervező tanártól. “Az előző, 2014/2015-ös tanévben egy diákcsereprogramot bonyolítottunk le, amelynek célja az összekötő kapcsok keresése volt.” A két területet összefűző kölcsönös értékek egyike a Tisza, amely a két városban, illetve azok határában folyik.

A diákok vízminőség-vizsgálatot végeztek az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei és a kémiatanárok segítségével. Másodsorban összekapcsol a honfoglalás emlékezete, mely szerint a honszerző folyamat a Vereckei-hágón kezdődött és Szeren zárult.

A csoportok meglátogatták mindkét helyszínt. Különösen felemelő érzés volt a hágóról Árpád szemszögéből letekinteni a Kárpát-medence belseje felé. Harmadsorban mindkét település közelében találni a diktatúrák áldozataira utaló helyeket: Hódmezővásárhelyen az Emlékpontot, Szolyván a málenkij robotra elhurcolt áldozatok emlékművét. Itt is látogatást tettek a csoportok.

Az első csereprogramot és az újabb sikeres pályázati kört követően a Határtalanul Program keretében 2015. október 26-án másodízben érkeztek Szegedre kárpátaljai diákok. A jelenlegi egy úgynevezett akcióprogram, amelynek elsődleges célja a kárpátaljai magyarság megsegítése. A háború ugyan ezer kilométerrel távolabb, a kelet-ukrajnai területeken dúl, de a lelki és pénzügyi hatása a Kárpátokon innen is érezhető. Ezért választották csereprogramukban ismét a nagyszőlősieket!

A vendégek elmondták, a harcok hevessége most csökkent, a nehézfegyverek kivonása megindult, de kézifegyverekkel még folynak a harcok. Sokat kell még tenni a sebek begyógyításáért. Az ukrán gazdaság ma súlyos helyzetben van, velük együtt a határainkon túl élő magyar testvéreké is. A fizetések vásárlóértéke csökkent, egy pályája közepén levő tanár többnyire 1500 hrivnyát keres, mindössze 20 ezer forintot.

A kárpátaljai magyarság ma segítségre. Az iskola eszközparkja nagyon régi, felújítása halaszthatatlan. Az épület, amely egykor Ugocsa vármegyeháza volt, segítségért kiált – saját erőből nem képesek azt megújítani. Az akcióprogram keretében a radnótis szülők és gyerekek összefogással anyagi segítséget nyújtanak a testvériskolának.

Forrás: delmagyar.hu