Telefonon beszélt Orbán és Porosenko


Az illegális bevándorlás megelőzését és az embercsempészek elleni küzdelmet szolgáló együttműködésről is beszélt telefonon Petro Porosenko ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, kedvezően értékelve az ukrajnai magyar kisebbség jogainak érvényesülését – derül ki az ukrán elnöki hivatal hétfői közleményéből.

A dokumentum szerint az ukrán államfő köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért, hogy következetesen támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét, és humanitárius segítségben és orvosi kezelésben részesít ukrán katonákat.

A magyar miniszterelnök gratulált Porosenkónak, hogy országában sikeresen megrendezték a tisztességes és átlátható helyhatósági választásokat.

A közlemény szerint az ukrán elnök megállapította: az a tény, hogy a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt tagjai helyet foglalnak a Kárpátalja megyei tanácsban, arról tanúskodik, hogy abban az országban nincs nemzetiségi alapon történő elnyomás.

A közlemény idézte Orbán Viktort, aki elégedettségét fejezte ki az ukrajnai magyar kisebbség jogainak érvényesülésével kapcsolatban. A magyar kormányfő egyetértett Petro Porosenkóval abban, hogy fontos megadni a vízummentességet az Európai Unió országaiba utazni kívánó ukrán állampolgárok számára.

A beszélgetés során a felek azt is megvitatták, milyen módon lehetne szorosabban összehangolni az ukrán és a magyar biztonsági és igazságszolgáltatási szervek munkáját az illegális bevándorlás megelőzése és az embercsempészet elleni küzdelem terén.

mti