Ugocsában máris külön utakon a magyarok


Megtartotta alakuló ülését a Nagyszőlősi Járási Tanács. Az Ung-vidék után Ugocsában is az elnöki hatalompárt, a Szolidaritás és az egykori régiós érzelmű politikusokra építő Vidrodzsennya köt koalíciót.

A pmg.ua rövid beszámolójából az derül ki, hogy ehhez a koalícióhoz az UMDSZ négy képviselője is csatlakozott, így jött össze a 20 fős többség a 36 tagú önkormányzatban. A Vidrodzsennya és a Szolidaritás 8-8 mandátumot szerzett. Ez a három frakció Vitalij Ljubkát, a Vidrodzsennya jelöltjét támogatta, így őt választották meg a Nagyszőlősi Járási Tanács élére.

A szavazásról távol maradt a Jedinij Centr (JC) 9 és a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt 7 képviselője. Érdekes a helyzet, mert a számtan szerint, ha az UMDSZ utóbbiak oldalára állt volna, ugyanúgy meglenne a 20 fős többség, s akkor akár magyar elnöke is lehetett volna az ugocsai közgyűlésnek. Így viszont az UMDSZ ezzel a döntésével ellenzékbe kényszerítette a KMKSZ-t. Kérdéses, ez nem torpantja-e meg a magyar pártok között megindult közeledési folyamatot…