17 embert, nőket és gyerekeket is felrobbantottak


A kínai biztonsági erők megöltek 17 embert, köztük nőket és gyerekeket, akiket azzal gyanúsítottak, hogy részt vettek az északnyugat-kínai Hszincsiang tartomány egy szénbányája elleni támadásban, amelyben legalább ötven embert megöltek.

A biztonsági erők felrobbantottak egy barlangot, ahol a gyanúsítottak rejtőzködtek. A robbantás után 17 holttestet találtak a helyszínen. A halottak mind a támadás gyanúsítottjai voltak. A kínai hatóságok szerint köztük volt az a három férfi is, akik kitervelték a támadást – írja az MTI.

A hszincsiangi Akszuban lévő Szogan bányát szeptember 18-án támadták meg, az áldozatok pedig a többségi han nemzetséghez tartozó kínaiak voltak. A rendőrség szerint a támadást késekkel felfegyverzett szakadárok hajtották végre.

Amikor a rendőrség a helyszínre érkezett, a támadók szénnel megpakolt teherautóikkal belerohantak a rendőrautókba. A rendőrség szerint szinte minden bányászt megöltek vagy megsebesítettek, aki a támadáskor nem dolgozott a föld alatt. Egyes munkások még aludtak, mások pedig már műszakváltásra készülődtek, amikor a támadók lerohanták a munkásszállót. A biztonsági őröket ölték meg először a támadók.

Hszincsiangban az utóbbi két évben civilek százai haltak meg terrortámadásokban. Az ujgur emigráns csoportok vezetői szerint az erőszakot a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen élő ujgurok elnyomása és hátrányos megkülönböztetése szüli. A kínai kormány meggyőződése viszont az, hogy a népcsoporthoz tartozó szélsőséges iszlamisták külföldi szeparatista csoportok kérésére hajtják végre az akciókat.

A kormány szerint az energiahordozókban gazdag Hszincsiang tartományban komoly fenyegetést jelentenek az iszlamista fegyveres és szakadár csoportok. Az emigráns és jogvédő csoportok szerint ugyanakkor Kína sosem tálalt meggyőző bizonyítékokat arra, hogy a tartományban létezik olyan, egységes fegyveres csoport, amely a kormány ellen harcol.