17 embert, nőket és gyerekeket is felrobbantottak

kamion_tuz_ungvarijaras

A kínai biztonsági erők megöltek 17 embert, köztük nőket és gyerekeket, akiket azzal gyanúsítottak, hogy részt vettek az északnyugat-kínai Hszincsiang tartomány egy szénbányája elleni támadásban, amelyben legalább ötven embert megöltek.

A biztonsági erők felrobbantottak egy barlangot, ahol a gyanúsítottak rejtőzködtek. A robbantás után 17 holttestet találtak a helyszínen. A halottak mind a támadás gyanúsítottjai voltak. A kínai hatóságok szerint köztük volt az a három férfi is, akik kitervelték a támadást – írja az MTI.

A hszincsiangi Akszuban lévő Szogan bányát szeptember 18-án támadták meg, az áldozatok pedig a többségi han nemzetséghez tartozó kínaiak voltak. A rendőrség szerint a támadást késekkel felfegyverzett szakadárok hajtották végre.

Amikor a rendőrség a helyszínre érkezett, a támadók szénnel megpakolt teherautóikkal belerohantak a rendőrautókba. A rendőrség szerint szinte minden bányászt megöltek vagy megsebesítettek, aki a támadáskor nem dolgozott a föld alatt. Egyes munkások még aludtak, mások pedig már műszakváltásra készülődtek, amikor a támadók lerohanták a munkásszállót. A biztonsági őröket ölték meg először a támadók.

Hszincsiangban az utóbbi két évben civilek százai haltak meg terrortámadásokban. Az ujgur emigráns csoportok vezetői szerint az erőszakot a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen élő ujgurok elnyomása és hátrányos megkülönböztetése szüli. A kínai kormány meggyőződése viszont az, hogy a népcsoporthoz tartozó szélsőséges iszlamisták külföldi szeparatista csoportok kérésére hajtják végre az akciókat.A kormány szerint az energiahordozókban gazdag Hszincsiang tartományban komoly fenyegetést jelentenek az iszlamista fegyveres és szakadár csoportok. Az emigráns és jogvédő csoportok szerint ugyanakkor Kína sosem tálalt meggyőző bizonyítékokat arra, hogy a tartományban létezik olyan, egységes fegyveres csoport, amely a kormány ellen harcol.