Moszkva betiltja az élelmiszerimportot Ukrajnából


Moszkva betiltja az élelmiszerek behozatalát Ukrajnából januártól, mert Kijev csatlakozott az Oroszországot sújtó nyugati szankciókhoz – jelentette be Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.

Ukrajnára az Európai Unió tagállamait sújtó orosz élelmiszerembargóval azonos előírások lesznek érvényben. 600 millió dolláros veszteséget okoz majd országának az orosz importtilalom éves szinten – közölte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. Bár Uljukajev főleg a szankciókat hozta fel a döntés indoklásául, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök már augusztusban közölte, hogy amennyiben hatályba lép az Ukrajna és az Európai Unió közti társulási megállapodás kereskedelmi része, az ukrán fél 2016-tól nem exportálhat élelmiszert Oroszországba.

Az ukrán miniszterelnök november elején megerősítette, hogy a szabadkereskedelmi megállapodásnak a jövő év elején mindenképpen életbe kell lépnie Ukrajna és az Európai Unió (EU) között harmadik fél – nevezetesen Oroszország – kifogásaitól függetlenül.

Az EU tavaly júliusban léptetett életbe szankciókat Oroszország ellen. Korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia kivitelét Oroszországba.

Válaszul tavaly augusztus 6-án Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta azt az utasítást, amely megtiltja egyes mezőgazdasági termékek importját a szankciókat alkalmazó országokból.

mti