Nagy pofont kapott az Iszlám Állam


Oroszország megkétszerezte légicsapásait az Iszlám Állam ellen azt követően, hogy kiderült, terroristák robbanthatták fel Egyiptomban az orosz utasszállítót. Az orosz gépek a támadás első huszonnégy órában 82 bevetést teljesítettek Szíriában és 140 célpontot semmisítettek meg, Moszkva hadászati bombázókat is bevetett, sőt, már az űrből is figyeli sz Iszlám Államot.

Moszkva a szíriai Latakia tartománybeli Hmeimim támaszponton állomásozó orosz vadászbombázók mellett az Oroszországból induló Tu-160-as, Tu-95MSZ és Tu-22M3 típusú hadászati repülőgépekkel is csapást mért a terrorszervezetre – mondta Szergej Sojgu védelmi miniszter.

Az orosz védelmi miniszter arról tájékoztatta Vlagyimir Putyint, hogy az orosz légierő megkétszerezte légicsapásait az Iszlám Állam ellen.

A döntés azután született meg, hogy a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyről felszállt orosz Airbus A321-es utasszállító repülőgép katasztrófáját terrorcselekménynek minősítette. Az Iszlám Állam már korábban is azt állította, hogy ő semmisítette meg az orosz utasszállító repülőgépet.

Moszkvai idő szerint reggel öt óra és öt óra harminc perc között tizenkét Tu-22M3-as mért csapást az IÁ állásaira Rakka tartományban. Kilenc óra és kilenc óra negyven perc között Tu-160 és Tu-95MSZ típusú rakétahordozó nehézbombázók 34 manőverező robotrepülőgépet indítottak a szélsőségesek állásai ellen Aleppó és Idlíb tartományokban – tette hozzá a védelmi miniszter. Moszkva összesen 25 hadászati bombázót tervez bevetni Szíriában.

Az első huszonnégy órában 127 harci bevetést terveztek a dzsihadisták 206 célpontja ellen. A tervezettből Sojgu jelentéséig 82 bevetést teljesítettek, melyek során 140 célpontot semmisítettek meg.

Putyin kedden arra utasította a Moszkva orosz cirkálót, hogy működjön együtt a francia haditengerészet repülőgép-hordozója által vezetett hajórajjal a Földközi-tengeren. A pénteki párizsi terrortámadások kapcsán Franciaország is keményebb fellépést sürget a merényletekért felelőssé tett IÁ-val szemben.

A francia és orosz erők várhatóan rövidesen megkezdik a katonai együttműködést Szíriában a szélsőségesek ellen. “Közvetlen kapcsolatba kell lépni a franciákkal, és mint szövetségesekkel kell együttműködni velük. Terveket kell kidolgozni, hogy együttműködhessünk mind a tengeren, mind a levegőben” – adta ki az utasítást az orosz elnök.

Francois Hollande francia államfő várhatóan november 26-án fog az orosz elnökkel egyeztetni Moszkvában az IÁ elleni fellépésről és a szíriai helyzet rendezéséről.

Az orosz védelmi erők tíz felderítő műholdat is bevontak a szíriai hadműveletekbe – közölte Valerij Geraszimov vezérkari főnök. Tíz ilyen űreszközt alkalmaznak, köztük polgári rendeltetésűeket is. A térség jobb megfigyeléséhez már több műhold pályáját is módosították – közölte a katonai vezető.

Mint mondta, a szíriai konfliktus négy éve alatt először ért el ilyen jelentős harci sikereket a szíriai hadsereg, amely nyolcvan települést felszabadított, és ezzel több mint 500 négyzetkilométernyi területet vont az ellenőrzése alá.

Az orosz parlament alsóháza egy felhívást fogadott el, melyben felszólította Európa, Észak-Amerika, Közel- és Közép-Kelet és a világ más térségei országainak törvényhozóit, hogy “tegyenek meg minden tőlük telhetőt egy nemzetközi terrorellenes szövetség létrehozása érdekében”.

Mint írták, “Franciaország és más európai államok lényegében Washington szűklátókörű és önző politikájának árát fizetik meg”. “Régen itt az ideje, hogy a világ felelős országai taktikai nézeteltéréseiket félretéve elinduljanak egy széleskörű, terrorellenes koalíció létrehozása felé vezető úton, az egykori Hitler-ellenes szövetség mintájára, amely sok ország és nép összefogása volt a közös ellenség ellen” – áll a határozatban.

 

mti