Putyin bevonná Egyiptomot is a terrorellenes műveletekbe


A terrorellenes erőfeszítések összehangolásáról, illetve a biztonsági együttműködés megerősítéséről tárgyalt szerdán telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő.

A tapasztalt terrorhullám megkövetelik a két ország erőfeszítéseinek összehangolását – erről egyeztetett a két államfő, melyet széleskörű nemzetközi összefogással képzelnek el. A fellépésnek magába kell foglalnia a szélsőségesség és a terror elleni határozott és egyben elrettentő fellépést – emlékezetes, Putyin bosszút állna az utasszállítót felrobbantó terroristákon. A két államfő közös közleménye szerint a terroristák nem válogatnak és nem tesznek különbséget a világ országai között.

A két ország közötti repülőjáratok újraindításához vezető első lépésként az államfők a megerősíteneék a légi közlekedés biztonságát. Egyiptomi kormánytagok a bejelentésre reagálva meglepetésüknek adtak hangot, és közölték: Kairónak továbbra sincsenek a légiszerencsétlenség okaira utaló bizonyítékai. Hoszám Kamál, a polgári légi közlekedésügyi miniszter keddi nyilatkozata szerint a repülőgép minden roncsát Kairóba szállították és az ott tevékenykedő műszaki vizsgálóbizottság a szerencsétlenség körülményeit felderíteni hivatott egyetlen hivatalos testület, vagyis azt várják az oroszoktól, hogy osszák meg velük értesüléseiket.

Kairót ugyanilyen váratlanul érte, hogy az orosz légügyi hatóság pénteken kitiltotta az Egypt Air egyiptomi légitársaság gépeit az orosz légtérből. Mindez egy héttel az után történt, hogy Moszkva határozatlan időre leállította az észak-afrikai országba irányuló légi közlekedést. Számos más ország is megszüntette járatait Sarm-es-Sejkbe és más egyiptomi városokba.

A történtek hatalmas csapást mértek a gyengélkedő egyiptomi gazdaság számára nélkülözhetetlen idegenforgalomra. Míg a Vörös-tenger partján elterülő üdülőváros, Sarm-es-Sejk szállodáinak a következő hónapokra jegyzett foglalásai a katasztrófa előtt a száz százalékot is elérték, mostanra ez az arány 27 százalékra zuhant.

mti