Új szelek: Obama konstruktív partnernek nevezte MoszkvátEnyhülni látszik Washington és Moszkva eddigi nagyon feszült viszonya. Legalábbis erre utal, hogy Barack Obama amerikai elnök Manilában tartózkodva úgy fogalmazott, hogy Oroszország konstruktív partnernek minősül a szíriai katonai konfliktus békés megoldását célzó egyeztetések során.

Az amerikai elnök ezzel arra a múlt heti, bécsi egyeztető fórumra utalt, amelyen annak a lehetőségét vizsgálták, miként volna helyreállítható a rend Szíriában, s hogyan lehetne új választásokat rendezni a polgárháborús államban.

Obama elismerte, vannak ugyan nézeteltérések Moszkvával a szíriai konfliktus rendezését illetően, de a fő célban egyetértenek, miszerint erősebben kell fellépni az Iszlám Állammal szemben. Hamarosan erről négyszemközt is tárgyalni készül orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

A washingtoni Fehér Ház gazdája ezúttal egyáltalán nem hozta szóba az ukrán–orosz konfliktus ügyét, amiből az látszik, hogy fontosabb neki a szíriai helyzet, az, hogy Oroszország ott szövetségese lehessen, s már a donbászi konfliktus másodlagos témává lett. Ennek Kijevben persze aligha örülnek.