Új szelek: Obama konstruktív partnernek nevezte Moszkvát


Enyhülni látszik Washington és Moszkva eddigi nagyon feszült viszonya. Legalábbis erre utal, hogy Barack Obama amerikai elnök Manilában tartózkodva úgy fogalmazott, hogy Oroszország konstruktív partnernek minősül a szíriai katonai konfliktus békés megoldását célzó egyeztetések során.

Az amerikai elnök ezzel arra a múlt heti, bécsi egyeztető fórumra utalt, amelyen annak a lehetőségét vizsgálták, miként volna helyreállítható a rend Szíriában, s hogyan lehetne új választásokat rendezni a polgárháborús államban.

Obama elismerte, vannak ugyan nézeteltérések Moszkvával a szíriai konfliktus rendezését illetően, de a fő célban egyetértenek, miszerint erősebben kell fellépni az Iszlám Állammal szemben. Hamarosan erről négyszemközt is tárgyalni készül orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

A washingtoni Fehér Ház gazdája ezúttal egyáltalán nem hozta szóba az ukrán–orosz konfliktus ügyét, amiből az látszik, hogy fontosabb neki a szíriai helyzet, az, hogy Oroszország ott szövetségese lehessen, s már a donbászi konfliktus másodlagos témává lett. Ennek Kijevben persze aligha örülnek.