Ukrajna Európa legveszélyesebb országa


Ukrajna a tizenkettedik helyet foglalja el a világ terrorizmus szempontjából veszélyes országainak listáján. Az első húszban nincs is más európai ország.

Tavaly még az 51. helyen jegyezték Ukrajnát, de a 2014 júliusi donbászi repülőgép-szerencsétlenség és a kelet-ukrajnai harcok 39 helyet dobtak Ukrajnán ezen a nem túl dicső listán. A világ terrorveszélyes országainak listáját (The Global Terrorism Index) ausztrál egyetemi kutatók állították össze. A 2015-ös rangsor első tíz helyére a következő országok kerültek: Irak, Afganisztán, Nigéria, Pakisztán, Szíria, India, Jemen, Szomália, Líbia és Thaiföld.

Magyarország nevét nem találni az első ötvenben, túl sok európai ország sincs ott. Oroszország a huszonharmadik, Franciaország a harminchatodik. Terrorizmus szempontjából az öreg kontinens országai közül veszélyes még Görögország, Törökország, Írország és az Egyesült Királyság is. A lista utolsó, 124. helyén Zambiát leljük.

Az elemzés leltárba vetet a tavalyi év ötven legszörnyűbb terrorcselekményét is. Az Ukrajnában lelőtt maláj gép esete az ötödik helyre került. 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett lelőttek egy Boeing 777-es utasszállítót. A katasztrófában 298-an lelték halálukat. Hogy pontosan kik követték el a merényletet, a mai napig nem derült ki bizonyítottan.