Ukrajna is kijutott az Eb-re


Véget értek az Európa-bajnoki pótselejtezők, s Magyarország, illetve Írország után a svéd és az ukrán válogatott is kiharcolta a továbbjutást. A svédeknél szokás szerint Zlatan Ibrahimovic volt a hős, aki három gólt szerzett a dánok elleni két mérkőzésen. Ukrajna a hazai 2-0-ás győzelem után gyorsan hátrányba került a szlovéniai visszavágón, ám a slusszpoén az övé volt, Jarmolenko találata bebiztosította a 2016-os Eb-szereplést.

Rendkívül paprikás hangulatban kezdődött a szlovéniai mérkőzés. A hazai játékosok rögtön fel akarták hergelni az ukránokat, akik nem is maradtak adósok, de a bíró gyors sárga lapokkal lehűtötte a kedélyeket.
A vendégek tudták, hogy az első meccsen szerzett, 2–0-s előnyük nagyon sokat érhet a végelszámolásnál, ezért kivárásra játszottak, nem nagyon támadtak. Ha az ukránok nem mentek előre, megtették a hazaiak, és ennek már a 11. percben meg is lett az eredménye. Birsa jobb oldali beadását Bezjak megcsúsztatta, és hiába védett Pjatov, a jó helyen álló Bostjan Cesar néhány lépésről a hálóba vágta a labdát: 1–0!
A gól után is aktívabb volt Szlovénia, de nem rohanhatott fejetlenül előre, mert egy ukrán gólra néggyel kellett volna válaszolnia. A küzdelem rendkívül elszánt volt, de igazán nagy helyzetet nem lehetett feljegyezni, így a félidőre maradt az egygólos hazai előny.

A második félidőben esett a játék színvonala, de a küzdelem egy szemernyit sem lanyhult. Annyi különbséget lehetett megfigyelni, hogy az ukránok többször tűntek föl Handanovic kapuja előtt, és úgy tűnt, fárad a hazai csapat. A vendégek támadásai egyre veszélyesebbek voltak, és egyre többször maradt le a hazai védelem.

Az utolsó negyedórában a maradék erőtartalékait is mozgósította a hazai csapat. Előbb Cesar fejelt nagy helyzetben, de Pjatov védett, akárcsak a 81. percben Krhin próbálkozásánál. A 85. perctől kezdve pedig egészen beszorult Ukrajna.

Aztán a sors úgy akarta, hogy ne Szlovénia szerezzen gólt, hanem a vendégek. A teljesen kitámadó hazaiak utolsó embere, Kampl elcsúszott a 97. percben, három ukrán vezethette a labdát Handanovicra, és Andrij Jarmolenko betalált: 1–1!
Ezzel minden eldőlt, Ukrajna jutott ki 24. csapatként a franciaországi Eb-re.

Forrás: NSO