Ukrán főügyészség: több száz lőfegyvert osztottak ki provokátoroknak a Majdan-tüntetések leverésére


A belügyi raktárakból 408 automata lőfegyvert és 90 ezer töltényt osztottak ki a köznyelvben “tyituskóknak” nevezett fizetett provokátoroknak 2014. február 20-án a kijevi Majdan-tüntetések vérbe fojtására – hozta nyilvánosságra szerdai sajtótájékoztatóján Szerhij Horbatyuk, az ukrán főügyészség különleges ügyosztályának vezetője.

A főügyészség kedden kezdte el a közvélemény elé tárni az európai integrációt és hatalomváltást követelő, 2013. november 21-én kezdődött és három hónapon át szünet nélkül folytatott kijevi demonstrációk alatt elkövetett törvénysértések feltárására indított vizsgálatának eredményeit.
A vizsgálat vezetésével megbízott Horbatyuk kijelentette, hogy a fegyverek kiosztására közvetlenül az akkori belügyminiszter, Vitalij Zaharcsenko adott utasítást.

“Az előző vezetés képviselői tudatosan minden határt átléptek, és készen álltak arra, hogy ezeket a fegyvereket széleskörűen bevessék” – fogalmazott az ügyészségi vezető. Elmondta, hogy a rendfenntartók valamennyi, nekik kiosztott lőfegyvert leadták, a “tyituskók” azonban nem. Hozzátette, hogy a 408 lőfegyverből később hat került elő, amelyeket bűnbandáktól koboztak el a hatóságok.

Viktor Janukovics akkori elnököt a parlament február 22-én menesztette hivatalából, az államfő akkor már menekülőben volt Oroszország felé. A döntést az előzte meg, hogy a rendfenntartók éles töltényekkel lőttek a tüntetőkre, aminek következtében több mint százan veszítették életüket, a legtöbbjük február 20-án. A történteket elítélve Janukovics parlamenti híveinek többsége is az államfő leváltására szavazott. A főügyészség adatai szerint Kijevben a Majdan-tüntetések alatt összesen mintegy 2 és fél ezren szenvedtek sérüléseket, köztük orvosok és újságírók is.

mti