Eddig 160 orosz állampolgárságú iszlamistát öltek meg Sziriában


Az Iszlám Állam terroristái közül eddig 160 terroristát öltek meg, akiknek orosz állampolgársága volt – tudta meg  a TASZSZ orosz hírügynökség. Erről Oleg Sziromolotov, az orosz külügyminiszter terrorizmusellenes ügyekért felelős helyettese nyilatkozott.

„Jelen pillanatban 25 ezer külföldi terrorista harcol az Iszlám Állam zászlaja alatt. Arab országokból, Európából, Oroszországból és a FÁK-országokból is vannak. Oroszországból 2179 állampolgárról tudtunk, akik közül 160-an már a bombázásokban életüket veszitették, 73 hazatért, őket biróság elé állitjuk és 36 másikat letartóztattunk” – mondta Sziromolotov. Az orosz diplomata megjegyzi, hogy az Egyiptomban felrobbantott orosz repülőgép elleni merénylet csak kiemeli a terrorizmus ellenes összefogás szükségességét.

„Oroszország felelős szervei már hozzáláttak az orosz repülőgép tragédia felelőseinek kereséséhez. Ezt a munkát addig fogják végezni, amíg nem találják meg a felelősöket és nem kapják meg a méltó büntetésüket bárhol is tartózkodjanak” – mondta az orosz diplomata.

Sziromolotov elmondása szerint Moszkva minden egyes országtól, szervezettől, barátjától és személytől segítséget kért, hogy a merénylet elkövetőit felelősségre vonják. „Ezen körülmények között Oroszország az ENSZ 51. rendeletét fogja követni, ami jogot biztosít az államoknak az önvédelemre. Úgy gondolom, hogy a történtek azt bizonyítják, hogy szükség van a nemzetközi együttműködésre, hogy a nemzetközi jogok és szabványok és az ENSZ rendeletei alapján elnyomják ezt a globális terrorista veszélyt mindenféle politikai és kettős mérce nélkül” – mondta a diplomata.