Kijev szerint a párizsi merényletek miatt nem szabad feloldani az Oroszország elleni szankciókat


Kijev szerint a párizsi terrortámadások és Moszkva együttműködése a Nyugattal a terrorizmus elleni küzdelemben nem lehet indok arra, hogy az Európai Unió felfüggessze az Oroszországgal szembeni szankciókat, amelyeket a Krím félsziget elcsatolása és a kelet-ukrajnai felkelők támogatása miatt rótt ki rá – tudatta az mti.

Konsztyantin Jeliszejev, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője az Interfax Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában hangsúlyozta: az EU-nak azért kell meghosszabbítania az Oroszországgal szembeni büntetéseket, hogy rákényszerítse Moszkvát a minszki megállapodások végrehajtására. Szerinte a Kreml ahelyett, hogy hallgatna a jogos és indokolt felszólításokra, abban reménykedik, hogy a terrorizmus és más újabb kihívások, amelyekkel az emberiség szemben találta magát, elvonják a figyelmet a nemzetközi jog megsértéséről, amit Oroszország követett el.

Jeliszejev leszögezte, hogy nem lenne szabad Moszkvának a párizsi merényletek áldozatai iránti együttérzésre építve abban reménykednie, hogy megbocsátanak neki egy másik, nem kevésbé szörnyű tragédia okozásáért.

Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi szankciók nem öncélúak. “Ez eszköz arra, hogy Oroszországot rákényszerítsék a tárgyalásokra, és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus békés rendezésére irányuló, már elért megállapodások teljesítésére” – tette hozzá.