Megyei közgyűlés: lesz-e magyar alelnök?


Finoman szólva sem ment minden zökkenőmentesen a Kárpátaljai Megyei Tanács alakuló ülésén. Pedig minden a tervek szerint indult, úgy tűnt, létrejön egy hármas koalíció a Jedinij Centr (JC), a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt és a Batykivscsina között.

A kulturális szövetség berkeiből származó információink szerint, előzetesen Viktor Baloga pártja megígérte a magyaroknak, hogy ilyen felállás esetén a KMKSZ-é lehet az egyik alelnöki poszt. Úgy tudjuk, azt Barta József, a listavezető töltötte volna be. Ám egyelőre várnia kell neki és pártjának is erre, mert a botrányos közgyűlés váratlan fejleményeket tartogatott, és hosszasan, majdnem egész nap elhúzódó tanakodás után dolgavégezetlenül mentek haza a képviselők.

A történésekből ítélve a Batykivscsina drágán megkérte az árát, hogy Baloga pártját támogassa. Cserébe az ő soraikból Olekszandr Kemenyast kellett elnökjelöltként támogatni. A JC még ebbe is belement, csakhogy ne kényszerüljön átadni hatalmát a megyei tanácsban. A magyar képviselők csendesen, a háttérben maradva támogatták ezt a koalíciót.

De mégsem lett belőle semmi. Hennagyij Moszkal, a Szolidaritás listavezető politikusan óriási balhét csapott egész nap, hangos bekiabálásokkal és mocskolódással zavarta a testület munkáját. Megszámlálhatatlanul sok szünetet erőszakoltak ki, amit arra fordítottak, hogy a háttérben, fű alatt megpróbálják meggyőzni a batykivscsinásokat arról, hogy Balogáék helyett inkább őket támogassák.
Lengyel Zoltánnak, a levezető elnöknek végül csak sikerült titkos szavazásra bocsátania az Olekszandr Kemenyas elnökké választásáról szóló fő napirendi kérdést, noha nem volt ez olyan egyszerű, mert még bombariadó is színesítette az eseményeket. Elviekben arra lehetett számítani, hogy a JC, a KMKSZ és a Batykivscsina együttesen 34 képviselője támogatni fogja. De két voks a végén hiányzott a sikerhez. A kilátástalan helyzetet látva végül úgy határoztak, november 24-én, kedden folytatják a tanácsülést.

Ám nagy kérdés, mi fog addig történni a színfalak mögött, nem bírja-e rá a Szolidaritás a Batykivscsinát döntése megváltoztatására? Vagy nem csábítja-e el a KMKSZ nyolc képviselőjét Balogáék mellől? Esetleg Baloga nem húz váratlant, nem állítja-e maga mellé az egykori régiósokra építő Vidrodzsennyát és az Ellenzéki Blokkot? Még az is előfordulhat, hogy még sem hullik a magyarok ölébe az alelnöki poszt, hiába a jó megyei választási eredmény.

Nemes István