Moszkva kész közvetlenül Kijevvel tárgyalni a hitelátszervezésről


Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával a hárommilliárdos hiteltartozásról – írja a Vesztyi. Moszkva elküldte ajánlatait az IMF-nek is, a Kijev által kibocsátott euro-kötvényeket illetően. Erről Anton Sziluanov, Oroszország pénzügyminisztere nyilatkozott.

„Személyesen írtam levelet Lagarde-nak. Azt mondták, hogy megvizsgálják” – mondta Sziluanov. A nyilatkozata szerint azért küldték az IMF-nek az ajánlataikat, mert az ukrajnai hitelprogram vezérszerepe az ő kezükben van. Ha a nemzetközi szervezetben is jól fogadják az ajánlatukat, akkor készek, hogy közvetlenül Kijevvel is tárgyaljanak az adósság átütemezésével kapcsolatban. Sziluanov megint hangsúlyozta, hogy a magánhitelezőket nem lehet egy helyre sorolni az állami hitelezőkhöz. „A kereskedelmi hitelezők a piacon is megvehették ezeket a papírokat engedményesen. Megvehették fél áron is és az Ukrajna által ajánlott hitelátütemezéssel pénzt is kereshettek. Mi épp ellenkezőleg nem piaci feltételek szerint adtunk pénzt” – mondta az orosz miniszter.

„Az ukrajnai eurokötvények körül kialakult helyzet annyira komplex és sokrétű, hogy azt már az adós részvétele nélkül is vitatják” . mondta Szergej Sztorcsak, Oroszország pénzügyminiszterének helyettese. Oroszország beleegyezett abba, hogy Ukrajna évente egymilliárd dollárt törlesszen, vagyis decemberi teljes törlesztés helyett még két éve lenne törleszteni a fennmaradó tartozását. Az orosz ajánlat többi részlete egyelőre még nem ismert. Az IMF részvényeseinek három hete van, hogy válaszoljanak az orosz ajánlatra.

„Nem hogy csak beleegyeztünk a hitelátütemezésbe, hanem még jobb feltételeket ajánlottunk, mint amit az IMF kért tőlünk. Azt kérték, hogy halasszuk el jövőre a tartozást. Azt válaszoltam, hogy sokkal mélyebb átütemezésbe is készek vagyunk” – mondta Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke.