Nem értik a tanárok, miért kapnak kevesebb pénzt


Most, hogy végre elkezdték kifizetni a pedagógustámogatásokat – amihez hamarosan csatlakoznak a művészeti és zeneiskolák magyarul oktató tanárai és az egészségügyben dolgozók is –, egyre többen kapják fel a fejüket, miért kapnak lényegesen kevesebb pénzt, mint amire előzetesen számítottak. Hasonló a helyzet a gyerekek után járó oktatási-nevelési támogatások esetében is.

Egyik olvasónk jelezte, a pedagógusok körében zúgolódás van emiatt, mivel nem értik, hova tűnik el a pénzük. Elkezdték ugyanis utalni a támogatás első részletét, ami félévenként 90 ezer forint. A megítélt 90 ezer forint helyett (ami jelen állás szerint 84 hrivnyás árfolyammal számolva 7560 hrivnya) mindössze 5300 hrivnyát kapnak kézhez a tanárok. 2260 hrivnya valahová eltűnik.

Hírportálunk már jóval korábban kiszámolta, hogy az anyaországi segítségnyújtással a tanáraink mellett bizony az ukrán állam is jól jár. Megközelítőleg százmillió forint nem is a célszemélyekhez kerül, azaz a tanárokhoz, papokhoz, gyerekek szüleihez, hanem Ukrajna büdzséjébe. És mindez a rossz lebonyolítás miatt.

A kifizetéseket a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány intézi. Korábban már megpróbáltunk utánajárni ennek a megdöbbentő pénzlenyúlásnak. Most nem árt megismételni az akkori válaszukat:

„A hatályos ukrán törvények (Adókódex) alapján a kifizetett anyagi támogatás, ha az a 2015. év folyamán meghaladja az 1710 hrivnyát egy fő részére, akkor az általános szabályok alapján adózik. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az Adókódex 167.1 pontja alapján 15 százalék adót kell levonni az 1710 hrivnyát meghaladó részből. Ezen kívül általánosan 1,5 százalékot kell levonni minden adóköteles jövedelemből “katonai járulék” jogcímen. Ezt az adónemet a teljes támogatásból számítják, nemcsak az 1710 hrivnyát meghaladó összegből.
Számításaink alapján már akkor figyelmeztettünk, a valutaárfolyam ingadozásaitól függően, nagyságrendileg kétezer hrivnya el fog veszni a kifizetésekből.”

Sajnos a gyakorlatban még többet vonnak el a nehéz helyzetbe kényszerült kárpátaljai magyar tanároktól. Megtudtuk, amennyiben valaki személyesen az OTP Bank pénztárában veszi le kártyájáról a támogatást, további egy százalékos kezelési költséget is felszámolnak még. Ez van akkor is, ha ugyan OTP-s bankkártyával történik a tranzakció, de más pénzintézmény bank automatájában.

A magyar parlamenti pártok közül akkor a Jobbik is megszólalt ez ügyben. Jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány által a kárpátaljai magyar pedagógusoknak nyújtandó támogatást Kijev megadóztatja, és választ várnak arra: a magyar fél részéről mulasztásról, dilettantizmusról vagy oda nem figyelésről van szó. Szávay István, a magyarországi párt alelnöke megjegyezte, a támogatás ismét az OTP Bankon keresztül fog kijutni, egyben reményét fejezte ki, hogy jobban oda fognak figyelni a magyar nyelvű ügyintézésre és nyelvhasználatra, valamint arra, hogy minél több magyar alkalmazottat foglalkoztassanak.

„A Jobbik a kárpátaljai magyar megmaradás mellett mindig is elkötelezett magyar pártként minden olyan kormányzati kezdeményezést, lépést üdvözöl, amely a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyar közösségen kíván segíteni”

– fogalmazott akkor Szávay István hozzátéve, hogy erre a támogatásra különösen nagy szükség van, hiszen a közszférában nagyon alacsonyak a bérek Kárpátalján, és az a veszély fenyeget, hogy nem marad pedagógus, aki az ottani magyar közösséget tanítani tudja.