Oroszország csak feltételekkel harcol az IÁ elleni koalícióban


Oroszország kész együttműködni az Egyesült Államok vezetésével az Iszlám Állam (IÁ) ellen alakult szövetséggel Szíriában, azzal a feltétellel, ha annak országai tiszteletben tartják a damaszkuszi hatóságok szuverenitását – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Ragyio Rossziji rádiónak adott interjúban csütörtökön.

“A szíriai konfliktus békés rendezése nem lehetséges Bassár el-Aszad szíriai elnök részvétele nélkül, ezt a nyugati országok is kezdik fokozatosan elismerni” – mondta a politikus az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

“Az a logika, hogy ‘takarítsátok el Aszadot, és majd az IÁ megnyugszik’, teljesen értelmetlen, mert az IÁ a saját célját, a kalifátus létrehozását akarja elérni teljesen függetlenül attól, hogy mi történik Szíriában történik, és hogy ki hogyan viszonyul Bassár el-Aszadhoz,” – szögezte le Lavrov.

”Úgy tűnik, hogy Francois Hollande francia elnöknek a kegyetlen párizsi merényletek után Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett telefonhívása, az erőfeszítések egyeztetésére vonatkozó javaslata és Putyin elnök reagálása, amelyben kifejeződött, hogy szövetségesi alapon kész erre, arról tanúskodik, hogy most a józanul gondolkodó politikusok másodrangú kérdéseket háttérbe szorítva megértik, a legfőbb prioritásra kell összpontosítani: arra, hogy megakadályozzuk, hogy az IÁ hatalmas területeken szerezzen állásokat” – mondta a miniszter.

Lavrov kijelentette: a nyugati kollégák előrejelzései, amelyek szerint a szíriai nép felkel, és megdönti Aszadot, nem bizonyultak valósnak. Ez csak egyet jelent: Aszad tükrözi a szíriai nép jelentős részének érdekeit, ezért a részvétele nélkül nem lehet békés megoldást találni” – mondta az orosz külügyminiszter.

“Készek vagyunk a gyakorlati együttműködésre a szövetség országaival, és kidolgozni velük olyan együttműködési formákat, amelyek tiszteletben tartják Szíriai szuverenitását és a szíriai vezetés előjogait” – tette hozzá.

 

mti