Visszaemelte a csődhelyzeti osztályzatból Ukrajnát a Fitch Ratings


Visszaemelte a korlátozott devizaadósság-törlesztési csődhelyzetet jelző szuverén adósosztályzati szintről Ukrajnát a Fitch Ratings, azzal indokolva a lépést, hogy a kötvénycsere minap befejeződött végrehajtásával Ukrajna kikerült a kereskedelmi devizahitelezőkkel szembeni csődhelyzetből.

A nemzetközi hitelminősítő szerda éjjel Londonban közölte, hogy a hosszú futamidejű ukrán szuverén devizakötelezettségek kockázati besorolását az október 10-én megállapított “RD” (Restricted Default) szintről “CCC”-re emelte.
Indoklásában a Fitch hangsúlyozta, hogy a kötvényadósság-átrendezés a lejáratokat a 2019-2027 közötti időszakra tolja ki, és 3 milliárd dollárral – az ukrán hazai össztermék (GDP) 3,4 százalékával – csökkenti az adósságállományt, javítva a közadósság-fenntarthatóságot.
A Fitch Ratings szerint az ukrán közfinanszírozási rendszer ezzel lélegzethez jutott, emellett rövid és középtávon csökkent a szuverén adósságválság kialakulásának kockázata.

A most megadott új, “CCC” szintű ukrán osztályzat is rendkívül mélyen spekulatív, vagyis messze nem befektetési ajánlású. A Fitch elemzése szerint ez a besorolást tükrözi a cég azon várakozását, hogy az ukrán GDP-érték az idén 11,6 százalékkal zuhan, elsősorban a fogyasztás 20 százalékosra valószínűsíthető visszaesése miatt.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint később is valószínűtlen a gyors kilábalás: a hitelminősítő jövőre is csak 1 százalékos növekedést vár Ukrajnában a kijevi kormány 2016-ra szóló, 2,4 százalékos GDP-bővüléssel számoló hivatalos előrejelzésével szemben. A Fitch kiemeli azt is, hogy az ukrán bankszektor nem teljesítő kinnlevőség-hányada a teljes portfolión belül eléri a 44 százalékot. Az ukrán gazdaság teljesítményére más nagy londoni házak is igen borúlátó előrejelzéseket tartanak érvényben.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a tevékenységi területéhez tartozó országokról összeállított új prognózisában közölte, hogy várakozása szerint az ukrán GDP-érték az idén 11,5 százalékkal zuhan. Ez ráadásul 4 százalékponttal rontott becslés, a májusban kiadott előző térségi EBRD-előrejelzésben ugyanis még 7,5 százalékos idei ukrán GDP-visszaesés szerepelt.
Ukrajnában az EBRD jövőre 2 százalékos növekedést vár, de ez is rosszabb az előző előrejelzésnél, amely 3 százalékos növekedést valószínűsített 2016-ra az ukrán gazdaságban.

mti