Franciaország hivatalosan is kérte az EU katonai támogatását


Az uniós alapszerződés 42. cikkének 7. bekezdésére hivatkozva a francia védelmi miniszter arra kérte a tagállamokat, hogy tehermentesítsék a más országokban állomásozó francia csapatokat. Ez az első alkalom, hogy az alapszerződésnek ez a klauzulája alkalmazásra kerül – tudatja a hvg.

Franciaország hivatalosan is kérte az Európai Unió összes tagállamának katonai segítségét a párizsi terrortámadások miatt. Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter diplomáciai források szerint Brüsszelben találkozott uniós kollégáival és azt mondta: a lehetőségekhez mérten kér támogatást az Iszlám Állam elleni harcban. A miniszter az uniós alapszerződés 42. cikkének 7. bekezdésére hivatkozik, mely szerint a tagállamok segítséget kérhetnek a többiektől, amennyiben kívülről érkező fegyveres támadás éri őket.

A hvg szerint szerint nem arról van szó, hogy katonákat kérnek Franciaországba a többi tagállamtól, hanem inkább azt szeretnék, ha a tagországok tehermentesítenék a francia hadsereget más nemzetközi bevetéseinél.

Az összes uniós tagállam igent mondott a franciák segítségkérésére az Iszlám Állam elleni harchoz – közölte Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselője.

Németország már fontolgatja, miként segíthetnének be a Maliban állomásozó francia csapatoknak.