Négyezer migránst engedett be Macedónia


Mintegy négyezer szíriai, afgán és iraki bevándorló kapott engedélyt péntekre virradóra arra, hogy átlépje a görög-macedón határt – közölte egy görög rendőrségi illetékes.

Szerbia és Macedónia csütörtökön úgy döntött, hogy a Nyugat-Európába tartó migránsok közül csak a konfliktusövezetekből – Szíriából, Irakból és Afganisztánból – érkezőket engedi belépni területére. Az intézkedés hatására legalább kétezer bevándorló rekedt Idomeni határállomáson,
ahol egyetlen migráns sem léphette át a határt.

Éjjel megindult az átkelés
Éjfél után azonban ismét megindult az átkelés, és péntek reggelig négyezer szíriai, iraki és afgán lépte át a határt – közölte a nevének elhallgatását kérő görög rendőrségi illetékes. További ezer Macedóniába tartó migránstól – főként marokkói, bangladesi és algériai fiataltól – a macedón hatóságok megtagadták a belépést. A macedón rendőrök több migránst is visszatoloncoltak a határ görög oldalára, akiknek annak ellenére sikerült átjutni az átkelőn, hogy a jelenlétüket nem kívánatosnak minősítették.

A macedón rendőrség megerősítette, hogy pénteken kora reggel ismét megnyitották a határt. A helyzet az AFP hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítói szerint nyugodt volt. Az Idomeni és Gyevgyelija közötti határátkelőt használják legtöbbet azok a bevándorlók, akiknek sikerül Törökország földközi-tengeri partvidékéről a görög szigetekig eljutniuk. Az év eleje óta 800 ezer migráns érkezett a tengeren Európába.

mti