Szigorúbb határellenőrzés lehet a schengeni övezet külső határán


Az Európai Unió belügyminiszterei várhatóan pénteken meg fognak állapodni arról, hogy szigorítják az útlevél-ellenőrzést a schengeni övezet külső határán a párizsi terrorista merényletek miatt. Ez abból a dokumentumtervezetből derül ki, amelyet a Reuters hírügynökség csütörtökön előzetesen ismertetett.

A dokumentum azt a francia kérést tükrözi, hogy erősítsék meg a 26 tagországból álló övezet külső határának védelmét. A uniós tagországok közül Nagy-Britannia, Írország, Horvátország, Ciprus, Románia és Bulgária nem tagja a schengeni övezetnek.

A tervezet szerint azonnal bevezetik a szükséges rendszerszerű és összehangolt ellenőrzést a külső határokon azokkal az emberekkel szemben is, akik élvezik a szabad mozgás jogát.

A külső határokon a schengeni övezet állampolgárainak úti okmányait is szigorúbban fogják ellenőrizni, megnézik azt is, hogy nem szerepelnek-e a bűnügyi nyilvántartásokban.

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette: hivatalos javaslatot kapott arra vonatkozóan, hogy jöjjön létre egy “mini schengeni övezet” a már létező schengeni zónán belül. A bizottság egyik szóvivője jelentette ezt be arra az újságírói kérdésre válaszolva, igaz-e, hogy Hollandia szeretne egy ilyen övezetet.

Hollandia javaslatáról Thomas de Maizière német belügyminiszter beszélt egy néhány órával korábbi berlini sajtóértekezletén. Mint mondta, holland kollégája beszámolt neki arról, hogy a holland kormány tagjai megvitattak egy ilyen elgondolást, majd ismertették szövetségeseikkel is. Maizière erre azt mondta Ronald Plasterknek, hogy nem lelkesedik az ötletért. “A politikai célunknak annak kell lennie, hogy a schengeni övezet mint egész működjön jól. Minden más csak mellékes morfondírozás” – mondta.

A De Telegraaf című holland lap értesülése szerint a “mini Schengenbe” Ausztria, Németország és a Benelux államok tartoznának, és a nevezett országok határain kívül tranzitzónákat hoznának létre a migránsoknak.

Egy határellenőrzés-mentes kisebb zóna létrehozása a schengeni övezeten belül sértené az uniós szerződéseket – állapította meg az AP hírügynökség.

mti