Árvíz Kárpátalján: a Tiszán is rossz a helyzet


Árvízhelyzetre kell készülnünk Kárpátalján. Az elmúlt napok, hetek esős időjárásának következtében megemelkedtek megyénk folyóinak vízszintjei, jelenleg a legkritikusabb a helyzet a Tisza felső szakaszán. Mára virradóra a folyó kilépett medréből Rahónál és Gyertyánligetnél. Két földcsuszamlásról is érkezett jelentés.

Szombat reggelre a Tisza elárasztotta Rahó főutcáját, a forgalmat ideiglenesen lezárták, csak a tehergépjárműveket engedik át. A város két alacsonyabban fekvő utcáját is elárasztotta részlegesen a víz, az ott élő gyerekeket a járási kórház gyermekosztályán helyezték el ideiglenesen.

Bilin településen két földcsuszamlást is észleltek, szerencsére károkról nem érkezett jelentés.

Gyertyánligeten (Kobilecka Poljana) áram nélkül maradt háromezer család otthona, miután a medréből kilépő folyó elárasztotta az áramszolgáltató telepet.

A megyei közigazgatás sajtószolgálata nyilatkozatot adott ki, miszerint a kritikussá váló helyzet miatt a szakszolgálatoknál fokozott figyelmet rendeltek el, monitoringozzák az árvízi helyzetet, hogy megelőzzék a nagyobb bajt. Prognózisuk szerint a hegyvidéki területek után az árhullám eléri az alacsonyabban fekvő helyeket is. Nem sok jóval kecsegtet, hogy a nagy nyári szárazság után a meteorológiai előrejelzések további csapadékot jósolnak. Nem zárják ki, hogy a veszélyeztetett helyeken kitelepítéseket rendelnek el, és útszakaszokat zárhatnak le.

A Rahón kialakult válságos helyzetről itt további képeket nézhetnek meg.