Ferenc pápa fogadta az ukrán elnököt


A Szentatya november 20-án, pénteken fogadta Petro Porosenko ukrán államfőt. A szívélyes légkörben lezajlott megbeszélés során megerősítették a Szentszék és Ukrajna közötti jó kapcsolatokat.

Elsősorban azokkal a kérdésekkel foglalkoztak, amelyek az országban levő konfliktushelyzethez kötődnek. Ezzel kapcsolatban kölcsönösen annak a kívánságuknak adtak hangot, hogy az érdekelt felek elkötelezettségével politikai megoldásokat találjanak, kezdve a Minszki Egyezmények teljeskörű megvalósításától.

Ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot a humanitárius vészhelyzet kezelése kapcsán. Utaltak a humanitárius szervezetek bejutására az ellenségeskedés által érintett területekre, az egészségügyi ellátásra, a foglyok cseréjére, továbbá a konfliktus gazdasági és társadalmi következményeire az ország egész területén.

A találkozó alkalmat adott arra, hogy kiemeljék az egyházak fontos szerepét a társadalomban, valamint a görögkatolikus és a latin rítusú közösség hozzájárulására az ország életéhez – tájékoztat a pápai audienciáról kiadott szentszéki közlemény.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió