Csecsenek is harcolnak az ISIS oldalán


Csaknem ötszáz csecsen harcolt az Iszlám Állam oldalán a Közel-Keleten, jelentette ki egy tv-adásban Ramzan Kadirov, csecsenföldi elnök.

Négyszáznyolcvannégy csecsen utazott a Közel-Keletre, hogy az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet oldalán harcoljon, kétszázat közülük megöltek – közölte szombaton Ramzan Kadirov, az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Csecsenföld elnöke a TV Centr televízió adásában.

“Mintegy ötven embert, aki észhez tért és megbánta, hogy arra az oldalra állt, hazahozattunk. Most Csecsenföldön élnek, és nagy segítséget nyújtanak a titkosszolgálatoknak” – mondta Kadirov. “Az ott maradókat likvidáljuk.”

Az orosz külügyminisztérium adatai szerint több mint 25 ezer külföldi harcol az Iszlám Állam oldalán, arab, európai, s volt szovjet köztársaságok – közöttük Oroszország – állampolgárai. Oleg Sziromolotov terrorellenes ügyekért felelős orosz külügyminiszter-helyettes korábban azt közölte, hogy 2719 orosz állampolgár utazott Szíriába. Száztizenhatot közülük megöltek, 73-an hazatértek és bíróság elé állították őket, további 36 előzetes őrizetben van.

Szíriában és Irakban mintegy 500 kirgiz, 600 üzbég, 300 tádzsik és mintegy 250-250 türkmén, illetve kazah állampolgár harcol.

mti