Elárasztja az orosz olaj Európát – nem hátrálnak ki


Oroszország nem engedi zsugorodni olajpiaci részesedését Európában, és ha kell, akár további kedvezményekkel adja el Urals típusú olajféleségét.

Ezt egy orosz kormányzati illetékes közölte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Szaúd-Arábia, Irak és más közel-keleti olajtermelők több év kihagyás után felújították olajexportjukat Európába, hogy ezzel is fenntartsák globális olajpiaci részesedésüket, miközben csökken az energiahordozó ára.

A név nélkül idézett forrás azt mondta továbbá, hogy Oroszország nem tervezi olajtermelésének a csökkentését, és megvédi európai piacát. Ha kell akár úgy is, hogy növeljük az árkedvezményt az Urals esetében – mondta és hozzátette: a szaúdiak előretörését nehezíti, hogy a tradicionálisan orosz kőolajat feldolgozó olajfinomítóknak át kellene állniuk szaúdi olajfeldolgozásra, amit technológiailag sem könnyű kivitelezni. Októberben az orosz olajtermelés rekordszintű volt, naponta átlagosan 10,78 millió hordós, és 0,4 százalékkal haladta meg a szeptemberit.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a minap azt mondta, hogy az orosz olajtermelés az idén 533 millió tonnára nő a tavalyi 526,3 millió tonnáról. A kormány az idén eddig 525 millió tonnás olajtermeléssel számolt.

mti