Jótékonysági bállal vette kezdetét a Katolikus Karitász jubileumi éve


A kárpátaljai gyermekekért rendezett jótékonysági bállal vette kezdetét szombat este a Katolikus Karitász jubileumi éve, amelyet megalakulásának 85. és újjászerveződésének 25. évfordulója alkalmából hirdettek meg. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, az este fővédnöke köszöntőjében kiemelte: az egyházban a jótékonykodás, a segítő szeretet kettős funkciót tölt be, egyrészt közvetlen, fizikai segítségnyújtás, másrészt tanúságtétel. A segítő szeretet nyelv, kommunikációs eszköz is, a krisztusi örömhír megmutatásának és továbbadásának eszköze – fogalmazott a bíboros.

Ezért nem lehet aránytalanság “igehirdető szavunk és segítségre nyújtott kezünk között”, mert ha messzire ér is az igehirdető szó, segítő kéz nélkül kevés a hatása, és az sem elég, ha segít ugyan kéz, de nem tudni, miért teszi – mondta. “Nemcsak az a célunk, hogy az embereken testi valóságukban segítsünk, hanem hogy a lehető legnagyobb jót, az üdvösséget is felkínáljuk nekik” – tette hozzá Erdő Péter.

Tarlós István főpolgármester, a rendezvény másik fővédnöke arról beszélt: kevés szebb, magasztosabb gondolat lehet ma egy magyar katolikus keresztény ember számára, mint kárpátaljai magyar családokon és gyermekeken segíteni.

Tarlós István felidézte: Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás irányításával 1931-ben alakult meg a magyar karitász, és még ugyanabban az évben tagja lett a nemzetközi karitász mozgalomnak is. Serédi Jusztinián napokkal a háború befejezése előtt meghalt, így nem kellett megérnie a magyar karitász működésének 1948. utáni ellehetetlenítését. A rendszerváltozás után, 1991-ben azonban a Fővárosi Bíróság ismét bejegyezte a segélyszervezetet, nem sokkal később pedig egy alapítvány is létrejött a karitász keretein belül, amely azóta is végzi “magasztos munkáját” – fejtette ki.

A rendezvényen Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke átadta a Szent Erzsébet rózsája-díjat, amelyet a testület a katolikus egyházon belül végzett önkéntes szeretetszolgálati munkáért ítél oda minden évben Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe alkalmából. Az idei kitüntetett Szóda Józsefné Eitl Anna, a tokodi karitászcsoport vezetője.

Veres András a díjat átadva arról beszélt: minden ember vágyakozik nemcsak a jó megtapasztalására, de a megtételére is, ezért is vannak sokan, akik bár “nem osztják hitünket, mégis jót tesznek”. Tartósan ki is tartani a jó mellett azonban nagyon nehéz, az emberi erő kevés hozzá. Azért vagyunk rá képesek rendületlenül, mert Istentől kapunk segítséget hozzá – mondta.

Az MKPK elnöke hozzátette: mindig voltak és mindig lesznek köztünk szegények, de mindig voltak és “hiszem, hogy lesznek is olyanok, akik készek segíteni” rajtuk.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Karitatív Tanács elnökeként méltatta a Katolikus Karitász munkáját, hangsúlyozva, hogy az MKPK döntéseinek értelmében a segítség mindig jó helyre kerül és mindig “lélekkel teli”.

Bácskai János (Fidesz-KDNP), Ferencváros polgármestere köszöntő beszédében kiemelte: minden önkormányzat azonnal és önként segített kárpátaljai testvérvárosainak és ezt fogják tenni a jövőben is.

A Katolikus Karitász jubileumi évét Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke nyitotta meg. A rendezvényen védnökként, illetve támogatóként részt vett több fővárosi és vidéki polgármester.

Az MKPK 1999 decemberében alapította a díjat az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, illetve a díjazott személyes példájának felmutatására. Az elismerés Pálffy Katalin szobrászművész alkotása, 95 milliméter átmérőjű bronzérem, amelynek előoldala rózsát ábrázol, hátoldalán pedig a következő felirat található: “Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”.

mti