A világ készülődik a terrorellenes háborúra


Hollande és Cameron kezdi a tárgyalásokat – a franciák a héten mindenkit megpróbálnak rávenni a háborúra.

Francois Hollande francia államfő és David Cameron brit miniszterelnök együtt emlékezett meg hétfő reggel Párizsban a Bataclan koncertterem előtt a 130 áldozatot szedő, november 13-i merényletek áldozatairól: a két ország vezetője egy-egy szál rózsát helyezett el a merényletsorozat azon helyszínén, ahol három öngyilkos merénylő 89 embert ölt meg – közölte az mti.

Francois Hollande az ENSZ Biztonsági Tanácsa valamennyi tagországának vezetőjével találkozik a héten, miután a BT francia kezdeményezésre az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú terrorelhárítási határozatot fogadott el pénteken.

A francia elnök kedden Washingtonba utazik, ahol amerikai kollégájával, Barack Obamával találkozik, csütörtökön Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal, vasárnap este pedig Hszi Csin-ping kínai elnökkel vacsorázik. Közben pedig szerda este Angela Merkel német kancellárt Párizsban fogadja Francois Hollande, aki szeretné meggyőzni a nagyhatalmakat egy egységes és összehangolt katonai koalíció létrehozásáról a dzsihadisták ellen.

Az Egyesült Királyság a héten dönthet arról, hogy beszállnak-e a szíriai bombázásokba.  David Cameron a következő napokban viszi a parlament elé a kérdést. A britek egyébként Irakban már támadják az Iszlám Államot, de a miniszterelnök szerint növelni kéne a szerepvállalást a párizsi terrortámadások után.