Árvíz Kárpátalján: kicsit javult a helyzet (képek)


Hétfő reggelre valamelyest javult a helyzet a megye áradó folyóin. Az árhullám kezd levonulni, a Tisza felső folyásán mindenütt csökkent a víz szintje. Pillanatnyilag az ukrán–magyar határnál, Tiszaújlakon tetőzik a folyó, később pedig Csap térségét fogja elérni az ár.

Az elmúlt hét intenzív esőzései által keletkezett árvízi helyzet a legtöbb kárt a Rahói és a Técsői járásban okozta. Közel 300 porta került víz alá, 150-nél is több otthonba tört be a víz. A katasztrófa-elhárítási szolgálat folyamatosan szivattyúzza az elárasztott területekről a vizet. Vízügyi szakemberek az elmúlt évek egyik legnagyobb árvizeként jellemzik a történteket, s sürgetik, hogy az állami költségvetésből biztosítsanak pénzt a Tisza árvízvédelmi program folytatására, ami az elmúlt években abbamaradt.

Hennagyij Moszkal megyevezető azt mondta, becslések szerint 2 milliárd hrivnyás kárt okozott a hatalmas víztömeg. Az áradó folyók egyúttal ismét ráirányítják a figyelmet a környezetszennyezésre is, hiszen hatalmas mennyiségű szemetet is összeszedett a Tisza az árterekről.

képek: Bilak Lida