Árvíz Kárpátalján: összegezték a károkat


A megyei katasztrófa-elhárítási szolgálatnál hétfőn munkaértekezletet tartottak, amelyen kielemezték a hétvégén levonult árhullám okozta veszteségeket.

Roman Hudak, az említett szakszolgálat vezetője a pontos számokat ismertetve elmondta, 401 épület került víz alá, ebből 168 lakóépület. 17 hektár mezőgazdasági hasznosítású földterületet öntött el a víz, három fahidat és két fémszerkezetű átkelőt sodort el a hömpölygő víztömeg. A hegyvidéki szakaszokon a folyók vízszintje 2,30 métert emelkedett, a laposabban fekvő területeken elérte, sőt meghaladta az 5 méteres szintemelkedést is. Két kilométeren sérült a gát, 1,5 kilométeren megrongálódott a védmű. Elhangzott, az elmúlt hét második felében három nap alatt 1,5 hónapnak megfelelő mennyiségű csapadék hullott.

Volodimir Csipak, a megyei vízgazdálkodási hivatal osztályvezetője szerint a mostani árvízi helyzet is tökéletesen megmutatta, sürgősen fel kell újítani a pénztelenség miatt abbamaradt árvízvédelmi programot.

A megyei meteorológiai központ jelen lévő képviselője elmondta még, az elkövetkező napokban ugyan még folytatódik a csapadékos idő, de nagy intenzitású már nem lesz, viszont egyes helyeken az esőt havas eső, sőt, akár még hó is váltja fel. Miután viszont a folyók szintje 0,7-2 métert már csökkent, ez nem fog a mostanihoz hasonló árvizet előidézni.

További árvízi híreinket itt találja.