Kijev betiltotta az áruforgalmat Ukrajna és a Krím között


A kormány a Twitter közösségi oldalon közzétett közleményében tájékoztatott arról, hogy Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kezdeményezésére Kijev ideiglenesen betiltotta a közúti és vasúti áruforgalmat Ukrajna és a Krím félsziget között.

Petro Porosenko ukrán államfő sajtóközleménye szerint levélben fordult a miniszterelnökhöz, amelyben arra tett javaslatot, hogy a kormány ideiglenesen függessze fel az “átmenetileg megszállt” Krímmel az áruforgalmat.

Az államfő a közleményben megjegyezte, hogy az ukrán hatalom egyik elsődleges feladata a félsziget és Ukrajna közötti jövőbeli kapcsolatok meghatározása. Jacenyuk később közölte, Kijev hasonló lépésekkel fog válaszolni Moszkva azon döntésére, miszerint embargót léptet életbe az ukrán termékekkel szemben jövő év január 1-étől.

Az Európai Unió és Ukrajna között 2016. január 1-jétől lép életbe szabadkereskedelmi megállapodás. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök október végén kijelentette, hogy Ukrajna nem lehet egyszerre tagja az Európai Unió és volt szovjet tagköztársaságok alkotta Független Államok Közössége (FÁK) szabadkereskedelmi övezetének.

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter a múlt héten közölte, Moszkva azért döntött az ukrán termékekkel szembeni embargó bevezetéséről, “mert Ukrajna csatlakozott az Oroszországi Föderáció elleni szankciókhoz”.

Az ukrán miniszterelnök korábban közölte, Ukrajna 600 millió dollárra (175 milliárd forintra) becsülte az orosz embargó miatti lehetséges kereskedelmi veszteséget.

mti