Marad a legmagasabb szintű készültséget Brüsszelben


Meghosszabbították a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget Brüsszelben – jelentette be Charles Michel belga miniszterelnök vasárnap délután a nemzetbiztonsági tanács ülését követően.

Az iskolák zárva maradnak, a metró nem közlekedik hétfőn. A nagy számú látogatót vonzó rendezvényeket korlátozzák.

A miniszterelnök bejelentése szerint a nemzetbiztonsági tanács úgy ítélte meg, hogy továbbra is “súlyos és azonnali” terrorfenyegetettség áll fenn.
Belgium többi részében – szintén az eddigi intézkedésnek megfelelően – a második legmagasabb, hármas fokozatú készültségi szint marad érvényben.

Szombaton a főváros térségében a legmagasabb szintre emelték a terrorellenes készültség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést. A belga fővárosban az üzletek és a bevásárlóközpontok zárva maradtak, ahogy a mozik és a múzeumok sem fogadtak látogatókat. A híradások szerint a legmagasabb riadókészültség vasárnapi fenntartásának legfőbb oka az volt, hogy a feltételezett merénylők nagy mennyiségű robbanóanyaggal és fegyverekkel rendelkeznek.

A kormányfő szerint hétfőn délután újra értékelik a helyzetet. A cél az, hogy az élet a lehető leggyorsabban visszatérjen a normális mederbe – tette hozzá Charles Michel.

Szombaton több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy a főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, de ezt az értesülést Michel a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kommentálta.

A La Libre Belgique című napilap – a France Info francia hírcsatornára hivatkozva – internetes kiadásában vasárnap azt írta, hogy a belga rendőrség már tíz gyanúsítottat keres, akik az egész országban, valamint a főváros különböző helyein hasonló méretű robbantásos merényletekre készülnek, mint a múlt pénteki párizsi akciók voltak.

mti