Porosenko átvilágíttatja a KMKSZ képviselőit – a kettős állampolgárokat megfosztják mandátumuktól


A Novini Zakarpattya információira hivatkozva a Kárpátalja.ma írta meg, miszerint Petro Porosenko ukrán elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőinek átvilágítására utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a külügyminisztérium és az ukrán határőrség munkatársait. A rendelet értelmében megfoszthatják mandátumuktól a küldötteket, amennyiben megbizonyosodnak arról, hogy a szervezet képviselői kettős állampolgársággal rendelkeznek.

A kárpátaljai portál szerint a kérdés, hogy fogják végrehajtani az elnöki utasítást. Feltehetően a határátlépésük során kiemelt figyelmet fordítanak a nevezett képviselők ellenőrzésére, s magyar útlevelet vagy személyi igazolványt keresnek majd náluk.

Kérdés továbbá az is, hogy miért most és miért éppen a kárpátaljai magyarság küldötteit vette górcső alá a témában az ukrán kormányfő, amikor nyílt titok, hogy a honatyák jelentős része rendelkezik két vagy annál több állampolgársággal.

A Novini Zakarpattya lehetséges okként említi, hogy a Jedinij Centr mellett a KMKSZ is támogatta a Batykivscsina jelöltjeként indított Olekszandr Kemenjast a Kárpátaljai Megyei Tanács alakuló ülésén. A Szolidarnyiszty és az egykori régiósokból alakult Vidrodzsennya képviselői olyannyira ellenezték Kemenjas személyét, hogy botrányos keretek között ellehetetlenítették a tanácskozást.

November 24-re, keddre várható a november 19-én botrányba fulladt alakuló ülés második felvonása.