Visszaüthet a Krím-félsziget elleni áramszabotázs


Ukrajnában bármelyik percben készen állnak, hogy megkezdjék a munkát az áramszolgáltatás visszaállítására. Szélsőjobboldali erők azonban ezt változatlanul megakadályozzák.

A Krím-félszigeten vasárnap 1,6 millió ember maradt áramszolgáltatás nélkül, valamint 150 iskolában és 100 óvodában sincs energiaellátás. Múlt pénteken és vasárnap ismeretlenek megrongálták az Ukrajnából a félszigetre áramot szállító vezetékeket. A négyből két vezeték javítására bármelyik pillanatban készek az ukrán szakemberek, azonban munkájukat hétfőn is megakadályozta a Jobboldali Szektor nacionalista csoport – tudatta a kamaronline.hu.

Moszkva felszólította Kijevet, hogy a legrövidebb időn belül állítsa vissza a szolgáltatást, amely a Krím energia szükségletének több mint 70 százalékát jelenti. Eközben generátorokkal és Oroszországból a Krímbe szállított gázturbinákkal igyekeznek áramot termelni, elsősorban a kórházaknak. Az orosz energetikai minisztérium szerint a következő harminc napban nem lesz gond az ideiglenes megoldással.

Szergej Akszjonov, a Krím miniszterelnöke szerint terrortámadás történt, amelyhez az ukrán kormány asszisztál. A félszigeten rendkívüli állapotot hirdettek, hétfőn tanítási szünetet rendeltek el, s az üzemekben is áll a munka.

Moszkvában azt is bejelentették: amennyiben Kijev késlekedik, gazdasági szankciókat helyezhetnek kilátásba Ukrajna ellen.

Kijev magyarázata szerint szándékos robbantások vezettek a rendkívüli helyzethez. Feltételezések szerint a merénylet kitervelője Musztafa Dzsemilev és Refat Csubarov parlamenti képviselő, illetve a korábbi miniszterelnök helyettes Lenur Iszlamov lehetett. Korábbi nyilatkozataikban ők voltak azok, akik villamos energia lekapcsolásokkal fenyegetőztek – írja a TASZSZ. A Krím-félsziget vezetője november 23-át munkaszüneti napnak hirdette, és a rendkívüli helyzet miatt az iskolák sem dolgoznak. Az állami hivatalokra az intézkedés nem érvényes, ők továbbra is szolgálatra készen a munkában vannak.

karpathir/kamaronline