Megérkezett a hazatelepített kelet-ukrajnai lengyelek következő csoportja


Leszállt hétfő este az észak-lengyelországi Malbork mellett fekvő katonai repülőtéren az a négy repülőgép, amelynek fedélzetén az ukrán válság miatt hazatelepítést kérő 149 kelet-ukrajnai lengyel érkezett Lengyelországba. A hazatelepítetteket a repülőtéren Beata Szydlo lengyel kormányfő, Mariusz Blaszczak belügyminiszter, valamint Antoni Macierewicz védelmi miniszter üdvözölte.

“Isten hozta önöket, Lengyelország az otthonuk, mindent megteszünk, hogy biztonságban érezzék magukat” – mondta Szydlo a hazatelepítetteknek. A lengyel kormányfő megköszönte az ukrán hatóságoknak az evakuációban vállalt közreműködését, és azt ígérte, ezentúl befogadnak minden lengyelt, aki haza szeretne települni.

Mariupol lengyel nemzetiségű lakosai az év eleje óta több alkalommal fordultak hazatérési kérelemmel a lengyel politikai vezetőkhöz arra hivatkozva, hogy veszélyeztetve érzik magukat. Kérésük teljesítését még az októberi parlamenti választások előtt helyezte kilátásba Grzegorz Schetyna akkori külügyminiszter, azt megelőzően a jelenleg kormányon lévő nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) szorgalmazta.

A lengyel közszolgálati televízió hétfőn közölte, hogy a 149 fős csoportban a mariupoli lengyelek mellett a kelet-ukrajnai Donyec-medencének a felkelők által lefoglalt területeinek lengyel nemzetiségű lakosai is vannak, akik idén januárban nem tudtak részt venni az akkor végrehajtott és egyszerinek nyilvánított, 178 lengyelt hazatelepítő akcióban.

A lengyel sajtóértesülések szerint több tucat további kelet-ukrajnai lengyel más utakon – többek között vonaton – érkezik a napokban Lengyelországba. Az összesen mintegy 190 hazatelepülő lengyelt egy féléves adaptációs programban részesítik, amelynek során az érkezők állandó lakhatási engedélyért folyamodnak, alapvető ellátást kapnak.

Beata Szydlo még hétfő délelőtt elmondta: a PiS a kormányzás első 100 napja során a Lengyelországtól keletre lévő országokban élő lengyelek hazatelepítését megkönnyítő törvényjavaslatot terjeszt elő.

Lengyelország 2000 óta folytatja a keleten élő lengyelek hazatelepítési programját. Ez a volt Szovjetunió ázsiai részébe főleg 1940-41-ben, az akkori Kelet-Lengyelország szovjet megszállása után elhurcolt lengyelek és utódaik hazatérését célozza. Mivel a program a volt Szovjetunió európai részében élőkre nem vonatkozik, a kelet-ukrajnai lengyeleket eddig kivételes eljárás során, külön keretből kellett hazatelepíteni.

 

mti