Megyei tanács: újra elmaradt az alakuló ülés, de…


Továbbra is patthelyzet van a Kárpátaljai Megyei Tanácsban. Ma megpróbálták folytatni a múlt héten botrányos körülmények között abbamaradt alakuló ülést, amikor egyetlen szavazat hiányzott ahhoz, hogy a Jedinij Centr (JC)–KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt–Batykivscsina hármas megszavazza az utóbbi párt jelöltjét, Olekszandr Kemenyast az elnöki tisztségre.

Miután Hennagyij Moszkal kormányzó botrányos ugyan, de taktikailag, politikailag ügyes manőverekkel ezt meghiúsította, a háttérben elkezdődtek az alkuk. Előbb az elnökpárt, a Szolidaritás ijesztgetéssel, fenyegetőzéssel próbálta jobb belátásra bírni a magyar képviselőket. Felmerült, átvilágítják a KMKSZ-es képviselőket, hogy nem rendelkeznek-e kettős állampolgársággal, mert ha igen, megfosztják őket mandátumaiktól.

Később viszont már mással próbálkozott a hatalompárt. Jó pozíciókat ígért a magyarság képviselőinek. Döntés még nem született, de ez a tény, s az, amit Moszkal a mai ülésszakon mondott, hogy csütörtökön további konzultációk végett Budapestre utazik, azt sejteti, a KMKSZ-esek otthagyják a Baloga-féle pártot, s inkább a Szolidaritáshoz fognak csatlakozni. Cserébe egy sor vezető pozícióra számíthatnak, közte a megyei tanács és a megyei közigazgatás alelnöki tisztségeire.

Mindenesetre a végkifejletre még várnunk kell, ugyanis ma nem volt megfelelő kvóruma a testületnek, csak húszan regisztráltak a 64-ből, így egy újabb héttel elcsúsztatták az alakuló ülést, az jövő kedden, december elsején folytatódik.